23948sdkhjf

39 tvingas gå när Brämhults flyttar till Danmark

Presseriet flyttar från Borås efter 69 år och fler än hälften av företagets anställda förlorar jobbet.
Brämhults Juice, som pressat juice i Borås sedan 1947, flyttar tillverkningen till Ringe i Danmark. I samband med flytten förlorar 39 personer jobbet inom produktionen, något som motsvarar fler än hälften av företagets drygt 70 anställda.

– Det är klart att det är ett tungt och jobbigt besked vi har gett till de anställda. Jag har själv jobbat länge i bolaget och det är en stark emotionell koppling även för mig, säger Magnus Berndtsson, vd för Brämhults, till Food Supply.

Anledningen till flytten, som är planerad till december 2017, är att presseriet i dag är för gammalt och för slitet. Dessutom är det för litet för att Brämhults Juice ska kunna expandera och öka produktionen.

– Nu har vi lokaler som är ganska gamla och slitna, med väldigt höga underhållskostnader. Vi skulle behöva investera oerhört mycket för att vara kvar på plats. Även om vi skulle göra det är ytan vi befinner oss på för liten för att vi ska kunna expandera, säger Magnus Berndtsson.

Varför det blir just Danmark är på grund av ägarkoncernen – tyska Eckes-Granini äger både Brämhults och Rynkeby, vilket öppnar för att Brämhults kan flytta in sin produktion i Rynkebys anläggning.

– Vi har tittat på att ha kvar tillverkningen i Sverige, men detta är ett bättre alternativ finansiellt. Vi behöver inte bygga och det finns en befintlig anläggning med tomma lokaler där vi får chansen att bygga ett presseri från scratch, säger Magnus Berndtsson.

En annan fördel med att flytta produktionen intill Rynkeby är den befintliga kyllogistiken som går till Sverige, vilket kan samordnas med Brämhults leveranser.

Exakt hur mycket större produktionen blir beror på hur det nya presseriet byggs upp, men det är i alla fall klart att det blir en högre kapacitet än vad presseriet i Borås klarar av.

– Presseriet vi har i dag har byggts ut i etapper och det är inte alltid optimalt när man gör på det sättet, säger Magnus Berndtsson.

De övriga anställda i Borås och Stockholm påverkas inte av flytten. Enligt Magnus Berndtsson ska företaget göra allt de kan för att kunna kompensera och hjälpa de uppsagda medarbetarna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095