23948sdkhjf

Siljans Chark knyter till sig grisgårdar

Med konceptet Gårdsgris satsar Siljans Chark och lokala grisgårdar 25 miljoner på att sätta regionen på kartan.
Förra sommaren startade Siljans Chark Gårdsgris-projektet, ett samarbete med nio lokala grisgårdar för att ta nästa steg i en framtidssatsning som också ska hjälpa regionens lantbruk. Nu sjösätts projektet, som totalt får en investering på 25 miljoner kronor av de inblandade, rapporterar Jordbruksaktuellt.

– Vi grisuppfödare har verkligen gått igenom en kris och det har mest handlat om att hålla näsan ovanför vattenytan. Nu har det vänt. Vi har tack vare Gårdsgris fått framtidstro och vågat investera. Det är med stolthet vi kan leverera Sveriges bästa griskött, säger lantbrukaren Anders Michaelsson, i ett pressmeddelande.

Grisgårdarna kommer nu vara de enda i Sverige att föda upp svensk Hampshire, vars kött beskrivs som ett av det saftigare och godare griskötten enligt Siljans Charks vd Thomas Perkiö. Grisarna kommer att få foder som är lokalt producerat, bland annat rester från närliggande bryggerier och mejerier samt lokalt spannmål, vilket innebär att flera av gårdarna kan stå för fodret själva.

Dessutom kommer Gårdsgris samarbeta med Gård & Djurhälsan, som arbetar med rådgivning inom köttproduktion. I samband med samarbetet kommer Gård & Djurhälsan hjälpa gårdarna att följa upp rutiner vad gäller veterinärbesök samt kontrollera produktionsresultat.

Enligt tidningen ATL kommer leveranserna av Gårdsgris produkter att börja levereras i veckan – främst till Siljans Charks kunder i Dalarna och närliggande län, men också till butiker i bland annat Stockholm.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11