23948sdkhjf

Massdöd av lax och öring i Blekinge

För fjärde året i rad rapporteras många döda fiskar i Mörrumsån.
Omkring 90 laxar och öringar har hittats döda i blekingska Mörrumsån de senaste veckorna. Dessutom har det rapporterats om till synes apatiska fiskar, som inte rör en fena även om någon kommer nära dem, skriver Blekinge Läns Tidning.

Detta är inte en ny företeelse – för fjärde året i rad har det nu rapporterats om fiskar som dött av okänd anledning. Inom kort ska forskare från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) åka till Mörrum för att ta prover och försöka hitta orsaken.

– De gör helt enkelt en obduktion för att försöka hitta varför inte allt är som det ska, säger Ulf Sill på Mörrums Kronolaxfiske till Blekinge Läns Tidning.

Tidigare i oktober kom rapporter om massdöd av lax och havsöring i bland annat norrländska älven Ljungan. Inte heller där vet man riktigt varför fisken dör. Trots att det startats ett projekt för att återställa Ljungan till förmån för just lax och havsöring har döda fiskar flutit upp på stränderna, angripna av svamp. Även där tar SVA prover.

– Vi har fått bilder på svampangripen fisk, men svampen är sällan orsaken. Det kommer efter att något annat satt ned fisken och det är det vi ska försöka ta reda på, vad har gjort att fisken blivit svampangripen, sa Charlotte Axén, statsveterinär på SVA, till SVT Nyheter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078