23948sdkhjf

Bygdens Saluhall – en plattform för lokal mat

Projekt där mat går från producent direkt till konsument med hjälp av digitala medel växer allt mer.
Likt REKO-ringen, som Food Supply rapporterade om för ett tag sedan, är Bygdens Saluhall ett projekt där kunder beställer mat av lokala producenter, som en gång i veckan lämnar över varor på en gemensam utlämningsplats.

Läs också: Ny näthandel låter konsumenter handla direkt från producent

Till skillnad från REKO-ringarna, som använder sig av Facebook, har Bygdens Saluhall sedan starten i juni använt sig av en egen hemsida. Där kan man boka tillgängliga varor från producenter för att sedan hämta upp dem på utlämningsplatsen.

Hittills har projektet hållit sig till skånska byn Röstånga, där många från bygden sägs ha börjat använda tjänsten. Dessutom har projektet väckt uppmärksamhet utanför bygden – både i Sverige och internationellt.

– Nyligen hade vi en internationell delegation på besök för att studera projektet och vi får ofta mail och samtal om hur man kan ansluta sig eller skapa en lokal utlämningsplats genom plattformen, säger Albin Ponnert, en av initiativtagarna till Bygdens Saluhall och projektledare i organisationen Hela Sverige ska leva.

Projektet är en produkt och förlängning av den Vinnovafinansierade förstudien "Småskalig konsumentstödd matproduktion", som drivits av just Hela Sverige ska leva, mellan september 2015 till maj 2016. Tack vare uppmärksamheten kommer nu personerna bakom Bygdens Saluhall, Albin Ponnert och Viktor Zaunders, att utveckla plattformen Local Food Nodes.

Det i sig är en utveckling av konceptet, där lokala producenter kan synliggöra sina produkter för kunder genom den digitala plattformen, helt utan något slags intäktsbortfall. Genom plattformen ska man som producent kunna hantera beställningar, kunder, produkter och betalningar.

– Vill man köra efter konceptet REKO-ring gör man det, vill man kalla sig Bygdens Saluhall eller något annat så går det också bra. Vi vill inte forcera in någon under ett varumärke eller namn, det känns viktigt. Det centrala är att skapa access till den lokala maten efter rådande lokala premisser, och att producerande part också är säljande part. I vår lösning behåller producenten hela intäkten själv, något som varit utgångspunkten för hela vårt arbete, säger Viktor Zaunders.

I stället är det konsumenten som står för årsavgift, som betalas för att kunna handla genom plattformen. Målet är inte att tjäna pengar på producenter och jordbrukare, utan att kapa avståndet till konsumenten och bidra med verktyg för att hjälpa svensk matproduktion att vara ekonomiskt hållbar.

– Med Local Food Nodes kommer det vara möjligt för småskaliga producenter att fortsätta vara småskaliga. Biologisk mångfald, samarbeten och transparens, där har du nycklarna, säger Viktor Zaunders.

Local Food Nodes planerar att öppna sin verksamhet någon gång under våren 2017.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096