23948sdkhjf

Lösningen för upphandling av lokalt kött

Den lokala köttproducenten fick in en fot när kommunen vände på steken.
Flera kommuner runtom i landet har uttryckt en vilja att upphandla mat och råvaror från lokala producenter, men det har sällan blivit någonting av sådana önskningar. Men Sandvikens kommun tänkte om i utformningen av upphandlingen, vilket ledde till att lokala producenten Andersson och Tillman vann fajten, skriver Upphandling 24.

Sedan början av oktober köper Sandvikens kommun i Gävleborg län nu allt sitt färska kött från Andersson och Tillman, som har slakterier i Uppsala och Heby, med djur från regionerna Gästrikland, Västmanland, Uppland och Dalarna. Enligt kommunen är avtalet billigare än det gamla, som innebar att köttet levererades från Tyskland.

En viktig del för genomförandet av en upphandling för lokalt kött var att sätta krav på spårbarhet av djuren, hela vägen ner till vilken gård de kommer ifrån. Kommunens upphandlare visste att det, tillsammans med kravet på hängmörning, var något som var svårt för större grossister att genomföra. Genom att också ha en dialog med lokala producenter kunde kommunen anpassa upphandlingskraven så att de bättre passade deras förutsättningar.

– Vi tänkte helt nytt kring köttet. Det är första gången vi upphandlar färskt kött separat. Vi bjöd in till bondeträffarna för att lära oss mer inför hur vi skulle utforma underlaget. Vi har också haft kortare avtalstid för att kunna vara flexibla och kanske fråga annorlunda i nästa upphandling, säger upphandlare Katarina Bryskhe på Sandvikens kommuns inköpskontor till Upphandling 24.

En annan nyckel för att de kunde samarbeta med lokala producenter var den logistiska lösningen som kommunen skapat med en distributionscentral. Genom den kunde kommunen förenkla utkörningen av varorna till skolor, förskolor och äldreboenden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094