23948sdkhjf

Få äpplen som säljs är svenska trots storskörd

Sverige skulle kunna vara självförsörjande – men då måste uppköparna köpa svenskt.
På flera ställen i landet har stora skördar av äpplen rapporterats. Enligt Hilde Nybom, professor och äppelförädlare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, har Sverige till och med kapacitet att vara självförsörjande när det kommer till äpplen.

Trots det är 75 procent av alla äpplen som säljs utländska, rapporterar SVT.

– Det handlar ju i hög grad om att få de stora uppköparna att köpa in mer svenskt. Svenska odlare kan odla mycket mer än de redan gör, men då måste de få ett hyggligt pris för sin produkt. Många affärer vill ha billiga äpplen under höstarna, då köper de från utlandet och konkurrerar ut den svenska frukten, säger Hilde Nybom till SVT.

Eftersom många livsmedelskedjor köper in äpplen via grossistbolag kan det vara svårt att ställa samma volymkrav på lokala leverantörer. En annan anledning kan också vara det högre pris som svenska äpplen kräver, vilket avskräcker kunderna.

– Man måste få till jättestora volymer, säger Mikael Lagerwall, presschef på Citygross, till SVT.

Den ekonomiska föreningen Äppelriket, som består av 94 äppelodlare i södra och mellersta Sverige uppger att de har svenska äpplen hela vägen till åtminstone juni-juli 2017, vilket skulle innebära att det finns möjligheter till att sälja svenska äpplen nästan året om.
Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11