23948sdkhjf

Matproffsen överens: Lupin är vägen

Framtidens protein eftersöks – får utvecklingsbidrag från Vinnova.
Framtida proteinkällor är minst sagt i ropet. För att hitta bra projekt som ska beviljas vidare medel för utveckling, anordnade Vinnova en provsmakning, där kockar och matexperter bjöds in till Måltidens hus i Grythyttan för provsmakning och bedömning.

Juryn, som bestod av krögaren och tv-kocken Tareq Taylor, Linas matkasse-grundaren Lina Gebäck, Loka Brunn-vd:n Mia Spendrup och Charlotte Brogren, generaldirektör för Vinnova.

De fem bästa projekten i provsmakningen kommer få vidare medel för utveckling, med målet att kunna säljas i butik. På menyn stod 14 olika prototyper, gjorda på bland annat lupin, raps, musslor, bönor, mask och insekter.

– Det känns jättespännande att se de olika prototyperna. Vi bedömer smak, utseende, konsistens men också hantering vid tillagning och enkelhet. Och så kollar vi på vilken potential de har för en större målgrupp, säger Lina Gebäck till SVT Nyheter Örebro.

Vinnaren blev baljväxten lupin, som i tävlingen gjordes som en crème på svampen kejsarhatt med lupin som bas, serverat som dressing till hamburgare. Prototypen framställdes av Nordisk Råvara AB.

– De har utvecklat en unik produkt som smakar bra och har enorm marknadspotential, säger Tareq Taylor om vinnaren i ett pressmeddelande.

Andraplatsen togs av klimatsmart svampprotein, tredjeplatsen av hakunafärs gjord på mjölmask och på delad fjärdeplats kom MusselUp proteinbar och proteinpralin gjord på mjölmask.

Men det finns fortfarande en del hinder innan vissa av projekten kan synas i handeln. Insekter får till exempel inte serveras eller säljas i Sverige.

– Livsmedelsverket tolkar reglerna extremt hårt jämfört med till exempel Danmark, Nederländerna och Storbritannien. Det skadar möjligheterna att bygga upp en industri kring det här och det är synd, säger Sebastian Axelsson från Vinnova, till P4 Örebro.

Provsmakningen var under överseende av Lindesbergs kommuns miljöinspektörer, som såg till att endast juryn fick smaka på prototyperna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142