23948sdkhjf

Utredningen om Arla läggs ner

Mejerijätten anses inte ha missbrukat sin ställning genom påstått bonussystem.
I oktober förra året anklagades Arla för att utnyttja sin dominerande ställning på den svenska marknaden och anmäldes till Konkurrensverket.

Deras påstådda bonussystem, där mindre aktörer sades stängas ute var bakgrunden till anmälan, men även sättet som mejeriet pressade mjölkbönder som inte var anslutna till mejerijätten.

— Framför allt reagerar vi på det bonussystem Arla har gentemot butiker dit de levererar produkterna. Det hindrar oss mindre att sälja våra produkter, sade en anonym mjölkbonde till Dagens Nyheter då.

Då sades bonussystemet bestå av 5 procent i bonus, baserat på mängden produkter som handlarna köper in från Arla, något som Arla förnekade och sa att de betalar ut en "leveransersättning".

Nu har Konkurrensverket valt att lägga ner utredningen som de titulerat "Påstått missbruk av dominerande ställning – Arlas leveransersättning och marknadsföringsbidrag".

Myndigheten ser ingen anledning till att fortsätta utredningen eftersom den visar att leveransersättningen är tillgänglig och lika för alla kunder som uppfyller kriterierna. Den är inte heller utformad på ett sätt som gör att lika effektiva konkurrenter riskerar att utestängas. Enligt utredningen finns det inte heller stöd för att koncernens leveransersättning kan leda till konkurrensbegränsande utestängning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093