23948sdkhjf

Billig ost blir röda siffror hos Falköpings Mejeri

Går med förlust för andra året i rad – betalar hellre mjölkproducenterna.
När Falköpings Mejeri lämnar det brutna räkenskapsåret 2015-2016 bakom sig är det med röda siffror i böckerna – bland annat låga ostpriser har gjort att rörelseresultatet ligger på minus 4 miljoner kronor, vilket gör att det blir andra året i rad som mejeriet går back.

Enligt vd Anders Segerström beror det också på prioriteringar.

– Vi har prioriterat avräkningspriset. Det har i snitt under året legat högre än Arlas, även om det någon enstaka månad kan ha legat något lägre, säger han till ATL.

Mejeriet fått skriva ner lagervärdet på osten med mer än 10 miljoner kronor, och har också sett lägre priser på pulver. Men enligt vd:n kommer framtiden se ljusare ut – mycket tack vare ökat intresse för svenska råvaror. Mejeriet använder sig av "Från Sverige"-märkningen och ser att många EMV-kontrakt skrivs på svensk mjölk.

Kring sommaren 2017 tror mejeriet kunna gå plus igen, för att även kunna avsluta 2017 med svarta siffror. Eftersom 2014 gav ett resultat på 18 miljoner plus är det ännu inget desperat läge för den ekonomiska föreningen, säger vd:n till Land Lantbruk.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078