23948sdkhjf

Arla samarbetar med brittiskt bryggeri för Stilton-öl

Stilton-ölen fick modighetsutmärkelse för sin smak – nu är den en modern julklassiker.
Brittiska Arlas dotterbolag Tuxford & Tebbutt har i flera hundra år gjort en prisvinnande Stiltonost – men trots så många år på nacken tog det lång tid innan man hittade ett sätt att använda den överblivna vasslen.

Precis i närheten av ostmakaren ligger nämligen Belvoir Brewery, som nu mer än gärna tar hand om vasslen. Det började 2010, när intresseföreningen för Stilton ville dra uppmärksamhet till osten. Bryggeriet fick i uppdrag att blanda blåosten och öl och kombinationen blev så bra att de fortsatte göra ölen, som i efterhand blivit inkluderad i guiden Brewed with Balls.

Nu har det blivit tradition för bryggeriet att varje september åka till ostmakaren för att hämta 1 000 liter gratis vassle, som infuseras direkt i fermentationstanken, tillsammans med vört och jäst som tillsammans jäser. Det räcker till ungefär 1 500 flaskor, som sedan släpps i mitten av november – perfekt inför julfestligheterna.

– Ölen smakar inte som Stilton, men vasslen ger en krämighet som många andra öl inte har. Vi gillar verkligen att göra den och se reaktionen folk har när de får reda på vad den är gjord av, säger Colin Brown, grundare och vd för Belvoir Brewery, i ett pressmeddelande från brittiska Arla.

Med tanke på det stora antal modiga bryggerier vi har i Sverige är väl bara frågan om när vi får se en Västerbottenost-öl poppa upp på hyllorna?
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078