23948sdkhjf

Vinnova-vinnare återupplivar kulturarv

Gotlandslins och rättviksärt gör comeback efter lång tid i skuggan.
För ett par veckor sedan vann företaget Nordisk Råvara Vinnovas tävling där framtidens protein eftersöktes. För prototypen. som innehöll baljväxten lupin, belönades företaget med ett utvecklingsbidrag från Vinnova.

– De har utvecklat en unik produkt som smakar bra och har enorm marknadspotential, sa kändiskocken Tareq Taylor om företaget då.

Nu tar Nordisk Råvara tillfället i akt att presentera några nya, men samtidigt väldigt gamla, baljväxter. Företaget har nämligen odlat upp några gamla, svenska kulturarvsgrödor som nu kan göra återkomst i mat-Sverige.

– Det är tack vare Jordbruksverkets satsning Programmet för odlad mångfald, POM, som vi fått tag i frön, berättar Backman. Sedan har vi samarbetat med duktiga odlare för att få fram utsäde. I år har vi dessutom återbördat några av dem till sina ursprungsplatser. En av dessa är gotlandslinsen, som odlats över hela Gotland innan den försvann i slutet av 1800-talet. En annan är rättviksärten, en gång i tiden så pass känd att den såldes i hela Sverige för att den var så näringsrik och stärkande, säger Tomas Erlandsson, medgrundare till företaget, i ett pressmeddelande.

Det har tagit flera år för företaget att ta fram utsädet, som de även fått hjälp av engagerade odlare med. Dessutom har de samarbetat med Stefan Eriksson, vinnare av årets kock 2005, som testat de olika produkterna genom tillagning.

Baljväxterna, som innefattar grön delikatesslins, gotlandslins och rättviksärt, är svenskodlade och finns nu tillgängliga genom grossisten Grönsakshallen Sorunda på flera orter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109