23948sdkhjf

Gotländsk gård och slakteri bakom ehec-utbrottet

Slakteriet: "Vi har en korrekt process".
Efter att 20 personer runt om i Sverige insjuknat på grund av ehec-bakterier efter att ha ätit köttfärs eller kebabspett, har bland annat Livsmedelsverket arbetat med att spåra varifrån köttet kommer.

Utbrottet som skedde i september och en bit in i oktober och spridde sig över hela landet. Källan visar sig vara en gotländsk gård och djuren har slaktats på Gotlands slagteri i Visby, skriver P4 Gotland.

Fyra personer har drabbats av HUS, den allvarliga njursjukdomen som kan orsakas av ehec-smitta – tre av dem är barn.

– Det är givetvis extra känslosamt när det är barn inblandade, säger Tomas Strandberg, vice vd på Gotlands Slagteri, till P4 Gotland.

Slakteriet ska nu utreda vad som har gått fel, för enligt Tomas Strandberg har slakteriet ställt extra krav på sig själva, slaktar rent och har en korrekt process – ändå har bakterier från de smittade djuren smitit förbi.

– Jag ser inte att vi skulle kunnat ha gjort något i det här fallet. Den här bakterien finns. Den kommer in till oss. Vi ska se till att minimera den. Den kommer sannolikt ibland att slippa igenom, säger han till P4 Gotland, och lägger till att man kan jämföra ehec med salmonella och ska bekämpas på samma sätt.

Nu kommer slakteriet göra extra provtagningar. Dessutom kommer djur från den smittade gården komma in sist på arbetsdagen. Därefter kyls de ner separerade ifrån alla andra slaktkroppar. Därefter gäller det att bekräfta att ingen ehec finns i köttet innan de kan släppa vidare det.

Enligt smittskyddssamordnaren Mats Lindblad på Livsmedelsverket är det här utbrottet över, och nu handlar det om att hjälpa djurägaren att bli av med smittan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078