23948sdkhjf

Julbordets stjärna i grön variant hett eftersökt

Nitritfri skinka fördubblad – och handlare lovar mer ekoskinka.
De senaste åren har efterfrågan på ekologisk julskinka varit högre än vad handlarna hunnit med – men i år lovar Axfood, Coop och Ica att den ska räcka skriver ATL. Alla tre kedjor uppger att de tror att efterfrågan kommer fortsätta öka något.

Enligt Joakim Sköld Östlings, kategoriområdeschef för kött, fisk och fågel på Ica, har leverantörerna blivit blivit bättre på att planera – slaktvolymerna har ökat och råvaran fryses in för att kunna tas fram i rätt tid, skriver ATL.

Samtidigt uppger Krav att volymen av Krav-märkt julskinka mer än fördubblats de senaste fem åren. Vid julen 2010 fanns ungefär fyra ton julskinka till försäljning – i år finns det tio ton tillgängligt. Framförallt handlar det om konsumenter som vill bort från tillsatsen nitrit.

– Jag skulle vilja att ännu fler frågar efter nitritfria, Krav-märkta produkter i sin butik. Frågvisa konsumenter gör verkligen skillnad. Idag ringde en butik som tidigare sagt nej till att köpa vår julskinka, men som nu beställde eftersom en kund hade frågat efter den, säger Benny Melin från företaget Melins lamm, i ett pressmeddelande.

Enligt Benny Melin finns det fortfarande en obesvarad efterfrågan, som kan lösas genom att butiker satsar på fler nitritfria produkter. Men Krav själva menar att handlarna inte vill vara utan tillsatsen, då det ger längre hållbarhet och den karakteristiskt röda färgen på skinkan. Det innebär att de 400 ton julskinka som kommer från Krav-märkta grisar istället säljs som ekologiska i kedjornas EMV-sortiment.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142