23948sdkhjf

Undersökning: åtta av tio väljer eko till jul

Samtidigt vill nästan hälften ha fler vegetariska alternativ.
Enligt en undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Coop kommer 83 procent av kvinnorna och 74 procent av männen att välja ekologiska alternativ till julbordet.

Det innebär att nästan åtta av tio kommer välja minst något ekologiskt livsmedel till julmatens rätter. Dessutom uppger nästan hälften att de till stor del, eller i största möjliga mån, kommer att välja ekologiskt.

Siffrorna för att välja ekologiskt ligger runt 80 procent för stora delar av landet – i storstäderna ligger siffran på 81 procent, medan de i tätort och landsbygd ligger på 77 respektive 79 procent.

Samtidigt visar undersökningen att många vill göra förändringar på det annars köttstinna julbordet – ungefär fyra av tio vill ha fler vegetariska alternativ. Bland de tillfrågade kvinnorna sade sig 47 procent vilja ha mer vego, medan mer än hälften i åldersgruppen 15-29 vill öka de gröna alternativen.

I undersökningen tillfrågades 1 000 personer i telefonintervjuer under en vecka i november. De svarade på frågorna: ”När du handlar julmat i år, kommer du att välja ekologiska livsmedel?” och ”Skulle du vilja att det fanns fler vegetariska alternativ när du ska äta julbord?”.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062