23948sdkhjf

Ölkulturen blir världsskatt

Belgiens stolthet lyfts in på Unescos världsarvslista.
Nästa gång du dricker en belgisk öl kan du känna dig kulturell – Unesco har nämligen infört landets ölkultur på listan över världskulturarv, skriver Guardian.

Den belgiska ölens historia sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden och har bryggts över hela landet, av medeltidens munkar till dagens hipsters. Smakbilden för de över 1 500 olika ölsorterna är så bred den kan bli – från de sura spontanjästa fruktölen till de örtiga trappistölen.

Sven Gatz, som innan han blev kulturminister för norra Flandern var ordförande för belgiska bryggföreningen, jämförde utnämningen med att vinna VM i fotboll.

– Vi älskar vår öl och uppskattar den oändliga mångfalden bland dem, något som inte kan hittas någon annanstans i världen. I Belgien behöver inte ölet stå i skuggan av vin eller andra drycker när det kommer till kvalitet eller mångfald, säger Sven Gatz enligt Guardian.

Beslutet från Unesco motiveras med att ölbryggandet är ett levande arv som fortfarande präglar många belgiska samhällen. Dessutom är det inte bara en dryck, utan spelar även in i matlagning och ostproduktion.

Belgisk öl får sällskap in på listan tillsammans med bland annat nyårshögtiden noruz, som firas av iranier, afghaner och kurder.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063