23948sdkhjf

Första detaljerna kring sockerskatten

Brittiska regeringen har publicerat lagförslaget för beskattningen.
I och med att brittiska regeringen lagt sitt lagförslag angående sockerskatt på läskedryck, har också de första detaljerna kring hur hög skatten kan komma att bli börjat sippra ut, skriver BBC News.

Enligt Guardian tror Office of Budget Responsibility att skatten på en vanlig 33 centilitersburk kommer höjas med 8 pence, vilket motsvarar ungefär 1 svensk krona, medan en tvålitersflaska kan komma att höjas med 48 pence (5,5 kronor).

Själva siffrorna baseras på en uppskattning där 5 gram socker per 100 milliliter dryck skulle lägga till 18 pence (2,1 kronor) i avgifter, medan drycker med mer än 8 gram socker per 100 milliliter skulle innebära en avgift på 24 pence (2,8 kronor).

Även om flera organisationer välkomnat skatten är det vissa som undrar om det är en tillräcklig höjning för att ändra ett beteende.

– Eftersom prisökningen är så liten är det högst osannolikt att den avskräcker barn och unga vuxna från att fortsätta konsumera. Det är en mycket stor variabilitet i priset för samma produkt, beroende på var den köps, säger Tom Sanders, professor i näringslära vid King's College i London enligt Guardian, och jämför kedjan Tescos priser med restaurangers priser, där kostnaderna för en vanlig burk kan skilja markant.

De flesta läskedryckstillverkare fortsätter att motsätta sig avgifterna. Enligt Gavin Partington, generaldirektör för British Soft Drinks Association menar att det inte finns ett bevis på att den här typen av skatter minskar fetma.

– Det är ironiskt att läsk väljs ut att beskattas när vi är bland de främsta som minskat sockerhalten, med en minskning på 17 procent sedan 2012, säger han enligt Guardian.

Lagen ska träda i kraft i april 2018, och först då avslöjas de nya kostnaderna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079