23948sdkhjf

Nedläggningen av Findus i Bjuv blir teater

Får premiär i Malmö på fredag
Efter att Nomad Foods i våras meddelade att Findus-fabriken i Bjuv skulle läggas ned blev skådespelaren Amina Szecsödy Alsafandi väldigt påverkad av de 450 anställdas öde. Därför bestämde hon sig för att göra konceptteater av händelsen, skriver Sydsvenskan.

På fredag (9 december) har pjäsen om nedläggningen, som går under namnet "Findus (laterna magica)", premiär i kulturhuset Mazetti i Malmö. Enligt Amina Szecsödy Alsafandi är nedläggningen en symbol för dagens företagskultur och hur snabbt ett starkt, lokalt förankrat företag bara kan försvinna från en ort.

– Jag är från Stockholm och har ingen personlig koppling egentligen, mer än att jag som alla andra ätit Findus fiskpinnar som liten. Men ju mer man läser om det, ju mer förstår man att Findus är en symbol för det världsekonomiska läget, säger skådespelarstudenten till Sydsvenskan.

Arbetet bakom pjäsen gick bland annat ut på att träffa fackliga företrädare och arbetare på fabriken i Bjuv, och allt material till pjäsen kommer från dessa personer. Det varvas med bilder från företagets arkiv, som hon tar till hjälp för att dra paralleller mellan nu- och dåtid.

I januari kommer pjäsen spelas upp för alla Findus-anställda i Bjuv, och Amina Szecsödy Alsafandi tillägger att hon redan skissar på en fortsättning av Findus-historien i scenform.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.133