23948sdkhjf

Svensken misstror köttbranschen

Enligt en ny studie från KF tror fler än hälften av Sveriges konsumenter att det fuskas inom köttbranschen.
När Kooperativa Förbundet (KF) presenterar sin nya studie är det i dystra toner. Den visar att 6 av 10 svenska konsumenter tror att det fuskas inom köttbranschen. Cirka 55 procent av dem tror att det är producenterna som fuskar, som placerar sig högre än de som tror att butikerna smusslar. Få tillfrågade tror att det är bönderna som luras med köttet.

KF:s vd Tommy Ohlström kommenterar på studien och tycker att det behövs fler kontroller, särskilt för att upptäcka om importerat kött säljs under vilseledande metoder för att framstår som svensk.

– Det är djupt problematiskt att så många konsumenter inte känner tillit till köttbranschen, säger Tommy Ohlström, vd för KF, i en kommentar.

Det hänger ihop med ett annat av studiens punkter – knappt hälften tycker att ursprungsmärkning har blivit mycket viktigare än tidigare, oavsett om det gäller kött, mjölk eller andra livsmedel. Däremot är det få som vet vad till exempel märkningen Svenskt Sigill innebär – bara 10 procent säger sig veta vad märkningen betyder. Det betyder att konsumenternas kunskap om märkningar måste ökas, menar Tommy Ohlström.

Samtidigt som förtroendet för köttbranschen dalar, stiger också tilltron till bröd- och spannmålsbranschen, visar studien.

Studien genomfördes under hösten, där 1 072 personer tillfrågades om deras förtroende för olika delar av livsmedelsbranschen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062