23948sdkhjf

Stora Enso i mångmiljonsatsning

Storinvesterar bland annat i konsumentkartongbruk.
Stora Enso investerar i ny produktion för sina verksamheter i Sverige och Finland. Detta enligt ett pressmeddelande från bolaget under onsdagen.

Bland annat investerar bolaget 12 miljoner euro i byggandet av en ny anläggning för produktion av biokompositgranulat vid bruket i Hylte. Biokompositgranulat gör det möjligt att ersätta en stor del av det fossilbaserade materialet, i produkter som vanligtvis tillverkas av plast, med förnybart trä. Produktionen, med en årlig kapacitet på cirka 15 000 ton per år, beräknas starta under första kvartalet 2018, enligt bolaget.

– Investeringen är en del i Stora Ensos omvandling till ett företag inom förnybara material och visar att vi kan tillhandahålla innovativa och mer hållbara alternativ till plast. Med den nya anläggningen för biokomposit står vi väl rustade att utnyttja nya tillväxtmöjligheter inom klimat- och miljövänliga material, säger Jari Suominen, divisionschef för Stora Enso Wood Products, i pressmeddelandet.

Stora Enso meddelar också att bolaget kommer att investerar totalt 9,1 miljoner euro i sina konsumentkartongbruk i Imatra och Ingerois i Finland, samt i Fors i Sverige. "Syftet är att fortsätta kommersialiseringen av mikrofibrillär cellulosa (MFC) och accelerera produktutvecklingen", skriver bolaget.

Med de nya investeringarna ökar Stora Enso takten i utvecklingen av nya användningsområden för MFC, till exempel barriärskikt som står emot fett och syre och biologiskt nedbrytbara alternativ till aluminiumskikt i förpackningskartong. MFC är ett mycket hållfast material tillverkat uteslutande av förnybara råvaror. Det är utvecklat för att vara ett hållbart alternativ till existerande fossilbaserade material, som plast, i en rad olika produkter.

Planerad produktionsstart vid anläggningarna är i slutet av 2017. Full kapacitet beräknas nås inom 3–5 år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078