23948sdkhjf

Bakslag för Gävlebryggeriet

Nya ölen nekades av Systembolaget – nu kan bryggeriet tvingas hälla ut allt.
Bryggeriet Jädraås, baserat i Gävle, hade planer på att lansera en ny öl i februari. När beslutet om session IPA:n kom in hade Systembolaget nekat ölen efter att ha genomfört ett smaktest. De anser att ölen inte har tillräckligt mycket humlesmak för att få kallas en India Pale Ale.

– Vi har inte varit med om något liknande sedan vi började med det här. Systembolaget har gjort en subjektiv bedömning vilket vi tycker skapar både osäkerhet och otrygghet för oss, säger ägaren Lars Nordlund till Gefle Dagblad.

Nu har man cirka 3 500 flaskor av ölen i lager, totalt 1 000 liter, som i värsta fall får hällas ut. Jädraås har redan skickat in en överklagan till Alkoholsortimentsnämnden, eftersom man inte håller med Systembolaget om att ölen inte är en typisk Session IPA.

I överklagan skriver ägaren enligt Gefle Dagblad att: "Systembolaget verkar ha ensamrätt att definiera öltypen ifråga" och menar att det finns en tydlig smak av humle. En öl av typen session IPA är egentligen bara en India Pale Ale med lägre alkoholhalt, utan förlorad balans mellan humle och malt.

Enligt en kommentar till Arbetarebladet från Systembolagets presschef Lennart Agén, är det mycket ovanligt att en öl nekas på grund av att beteckning och smak inte riktigt stämmer. Han tillägger att Jädraås skulle kunna få sälja ölen om de byter ut etiketten.

Bryggeriet har en produktion av åtta ölsorter, och brygger cirka 60 000 liter om året.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078