23948sdkhjf

Strategin i sikte

Regeringen och de andra partierna har kommit överens om målen för att öka svensk livsmedelsproduktion.
Det har försenats gång på gång, men efter att regeringen presenterade målen för den nya nationella livsmedelsstrategin under måndagen börjar horisonten synas. Den 26 januari, nästa torsdag, kommer livsmedelsstrategin bli proposition i riksdagen.

Skillnaden är då att endast regeringen står bakom själva propositionen – det är bara målen man är överens med de andra partierna om. Sverigedemokraterna är det enda partiet som inte är överens om målen med strategin.

Det mest övergripande målet man kommit överens om är att skapa en konkurrenskraftig livsmedelskedja, som tar miljömål och hållbar utveckling i akt samtidigt som man ökar både konventionell och ekoproduktion, tillsammans med tillväxt och sysselsättning.

– Ett viktigt mål för strategin är att livsmedelsproduktionen i Sverige ska öka. Den kommer att gynna jobb och hållbar tillväxt i hela landet. Den är också viktig för en levande landsbygd eftersom mycket av matproduktionen sker just där, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i samband med presentationen.

Strategin målas upp inom tre områden:

Regler och villkor
Genom skatter och avgifter, tillsammans med förenklade regler och lättare administration ska man stödja målet om en konkurrenskraftig och hållbar livsmedelskedja där produktionen ökar.

Konsument och marknad
Konsumenter ska känna ett förtroende för livsmedel och ges utrymme att välja närproducerat och ekologiskt. Marknaden ska präglas av en väl fungerande konkurrens, medan exporten ska gynnas att öka.

Kunskap och innovation
Målet kring att öka kunskap och nytänkande ska hjälpa produktiviteten, helst i en hållbar riktning.

Enligt kommentarer från Sven-Erik Bucht under den presenterande presskonferensen kommer den långsiktiga strategin (fram till 2030) inte fokusera på tydligt kvantitativa mål, men det ges samtidigt utrymme för framtida regeringar att själva prioritera detta.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109