23948sdkhjf

Grönsakspriser ökar kraftigt efter oväder

Vissa grönsaker når högsta prisnivån på 15 år, säger Spaniens största exportör.
Efter höst och vinter med kyla, nederbörd och påföljande översvämningar, tryter grönsaksskördarna hos spanska och italienska odlare. Bristen på grönsaker gör att priserna får ett kraftigt uppsving, framförallt på tomat och sallad.

Hos till exempel Axfood har priset på isbergssallad fördubblats under de senaste två veckorna, skriver TT. Enligt Anecoop, Spaniens största frukt och grönsaksexportör, är priserna på vissa grönsaker de högsta man sett på 15 år – jämfört med samma period förra året har priset på isbergssallad fyrfaldigats, medan broccoli- och gurk-priserna fördubblats, skriver branschmagasinet Eurofruit.

Och är det inte höga priser, så är det tomma grönsakshyllor i butikerna. Bristen i sig oroar inte Axfood, menar presschef Claes Salomonsson.

– Folk kommer inte att vilja betala 60-70 kronor för isbergssallad och därmed så blir det ingen total brist, säger han till TT.

Nu är det minusgrader i odlingsområdena, vilket också gör det svårt att så nytt och hämta sig från volymnedskärningarna – i Spanien har man totalt tappat 20 procent, medan odlare i södra Italien visar upp förluster på 50-60 procent inom vissa grödor.

Enligt Juan Marín, ordförande för spanska exportorganisationen Proexport, kan man räkna med underskott i volymerna fram tills den nya produktionscykeln når marknaderna i mars och april, skriver Eurofruit.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093