23948sdkhjf

Svensk Handel: Butiksdöd att vänta

Tusentals jobb kan försvinna när e-handeln växer på butikernas bekostnad.
Branschorganisationen Svensk Handel ser en dyster framtid för butiker i framtiden. Vd:n Karin Johansson varnar för att antalet åtminstone kommer att minska från cirka 47 000 till 41 000 inom tio år, men menar att det kan bli ännu fler.

Samtidigt varnar hon för en jobbslakt, där butikernas nedgång kan innebära att handeln förlorar minst 22 000 arbetstillfällen. Anledningen är den växande e-handeln, tillsammans med priskrig butikerna emellan, säger Karin Johansson i en intervju med Dagens industri.

Varningen grundar sig i den förmodade utvecklingen av e-handel, som organisationen tror kommer ta över allt mer av marknaden. I dagsläget står onlinehandeln för åtta procent av den totala omsättningen, vilket Svensk Handel tror kommer öka till mellan 20 och 30 procent inom de närmsta tio åren.

Svensk Handel förutspår att de svårigheter som till exempel elektronikbranschen mött gällande e-handeln kommer att smitta av sig på branscher som dagligvaruhandeln.

– I England är e-handeln med matvaror oerhört mycket större än i Sverige, och det har också inneburit ett mycket tuffare priskrig på matsidan, säger Karin Johansson till Dagens industri.

Hon pekar också på statistik som säger att tre handelsföretag går i konkurs varje dag, och kopplar ihop det med en svårare framtid för mindre bolag, som har svårt att mäta sig med de större när det gäller digitaliseringen av handeln.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109