23948sdkhjf

Nu märker Norge allt kött

Omfattande ursprungsmärkning införs i grannlandet.
Norska myndigheten Mattilsynet, motsvarigheten till Livsmedelsverket, lämnade i förra veckan in ett förslag till ändring i förordningen av ursprungsmärkning av kött. Tidigare har förordningen bara krävt att färskt nötkött ska ursprungsmärkas, men i och med förändringen kommer även kött från gris, får, fjäderfä och get omfattas av kravet, skriver norska tidningen Nationen.

Trots att förslaget är under handläggning handlar det bara om en formalitet, då förordningen redan trätt i kraft med handelspartnern EU.

– Detta bestämdes av EU 2013. Det har tagit lite tid att implementera på grund av förhandlingar mellan Norge, EU och EFTA, säger Mattillsynets kommunikationsrådgivare Lars Skjegstad till Nationen.

Enligt Mattilsynet tror man att förändringarna kan innebära ökade kostnader för producenterna, men påpekar samtidigt att det finns spårningssystem på plats. Dessutom har flera producenter redan satt märkningar på de olika kötten.

För ett par veckor sedan kritiserades Mattilsynets rutiner kring spårning och märkning av kött i en rapport från EFTAs övervakningsorgan ESA. Mattilsynet menar att förordningsändringen inte är ett svar på kritiken, utan att bollen varit i rullning sedan 2013.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08