23948sdkhjf

Oppigårds är störst – Göteborg växer mest

Men allt är inte en dans på rosor för svensk hantverksöl.
Bryggeriet Poppels håller liv i siffer- och tabellräkningen även i år och släpper rapporten "Hantverksöl i Sverige", som baseras på försäljningsstatistik från Systembolaget.

Under 2015 verkade mikrobryggeritrenden aldrig vilja ta slut, vilket syntes i form av uppåtpilar i hela rapporten för 2015. När man räknar ihop 2016 är det dock inte lika solklart över vad som är på väg att ske bland de svenska småbryggerierna.

Bland statistiken kan man se att antalet hantverksbryggerier (det vill säga oberoende bryggerier som brygger enligt hantverksmässiga principer) fortsatt ökar, men i lägre takt än innan: från 170 bryggerier till 214 under 2016, jämfört med 100 till 170 under 2015.

Samtidigt tyder siffrorna på att konkurrensen blivit hårdare mellan svenska bryggerier. Den genomsnittliga försäljningen för hantverksbryggerierna dippar, och så gör även antalet artiklar på Systembolagets hyllor i genomsnitt per bryggeri.

Glädjande för de mindre svenska bryggerierna är att premiumöl (vilket innebär en kostnad över 50 kronor per liter) fortsätter plocka poäng – mer än var tionde öl som säljs ligger inom premiumsegmentet.

– Båda våra spaningar från förra årets rapport – att premium skulle ta sig över tio procent samt att tillströmningen av nya bryggerier skulle avta – infriades under året. Intresset för hantverksöl fortsätter växa i rask takt, men den hårdnade konkurrensen från både inhemska och utländska bryggerier har gjort marknaden tuffare, säger Mats Wahlström, vd för Poppels och medförfattare till rapporten.

Toppen i sammanhanget är solklara Oppigårds, som säljer lika mycket som de tre närmsta tillsammans (Nils Oscar, Jämtlands och Nynäshamns Ångbryggeri). Totalt visar alla de tio största hantverksbryggerierna upp en försäljningsökning, med undantag för sjuan S:t Eriks. Det bryggeri i topp tio som sätter tonen för en annan trend är Göteborgs Nya Bryggeri, som med sin ökning på 101 procent går i bräschen för Göteborgstillväxten.

Oppigårds är i och för sig även störst i tillväxt gällande försäljningen, men Göteborg som område stoltserar med tre bryggerier på topp fem över de snabbast växande: Poppels, Göteborgs Nya Bryggeri samt Stigbergets Bryggeri.

– Fantastiskt roligt att se hur fint öl-Göteborg tar för sig! Det finns så mycket kompetens och passion kring ölscenen här i staden, vilket välförtjänt återspeglas i statistiken, säger Mats Wahlström.

Se hela rapporten här.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14