23948sdkhjf

Avbrutet handelsavtal ger skjuts åt norsk lax

Efter USA hoppat av frihandelsavtalet TPP jublar norsk fisk- och skaldjursindustri.
Genomförandet av USAs uttåg ur frihandelsavtalet TPP (Trans-Pacific Partnership), som omfattade 12 medlemsländer i området Stillahavsregionen, var bland det första som Donald Trump gjorde under sin inledande presidentvecka. Det minskar möjligheterna för många exportörer – men en industri ser det som en dörröppnare, skriver norska Dagens Næringsliv.

Flera av medlemmarna i avtalet, som Chile och Kanada, är nämligen några av Norges största konkurrenter inom fisk- och skaldjursexport. I och med att USA dragit sig ur handelsavtalet kan det inte heller sättas i gång, vilket innebär att Chile och Kanada inte får ett försprång till marknaderna i Nordamerika, Japan och Sydostasien.

– Det kan betyda att konkurrenternas relativa konkurrensfördel försvinner, säger Egil Ove Sundheim från branschorganisationen Norges sjømatsråd, till Dagens Næringsliv.

Enligt Egil Ove Sundheim handlar den här typen av avtal inte bara om tull, utan även om regelverk som omfattar exempelvis livsmedelssäkerhet. För medlemmar utanför sådana avtal kan det vara svårt att som utomstående anpassa sig till samma ramverk.

Samtidigt ser man från branschorganisationen att detta öppnar upp för att Kina ska kunna ta en mycket större roll gällande frihandel i Asien och Stillahavsregionen.

I dag är EU den största marknaden för norsk fisk- och skaldjursexport och står för cirka 70 procent av affärerna. Under förra året såg man i Norge en enorm ökning av exporten – nästan 20 procent. Orsakerna var bland annat en kraftig ökning av laxpriserna, då Nordatlanten drogs med parasitproblem medan algblomning rådde utanför Chiles kust.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.382