23948sdkhjf

Svenska biodlare missnöjda med både pris och märkning

"Fastställ varifrån honungen kommer och hur den har behandlats"
Svenska biodlare höjer ett varningens finger – om inte honungen får en tydligare ursprungsmärkning kan det få konsekvenser för både biodlingen och livsmedelsförsörjningen i längden.

Man uppmanar Livsmedelsverket att skärpa ursprungsmärkningen, som i dag kräver den lägsta nivån av ursprungsmärkning som EU förordnar. Till exempel vill man att det ska bli lättare för konsumenter att se exakt varifrån honungen kommer ifrån.

I dag räcker det att man märker honungen med EU-ursprung, eller en kombination av EU/icke-EU där innehållet består av honung från EU-länder och länder utanför unionen.

– Vi har krävt att Livsmedelsverket ändrar detta för att kunna fastställa varifrån honungen kommer och hur den har behandlats. Lagen ger oss redan idag möjlighet att göra som man gör i Italien, där man skriver ut exakt procent honung från varje ursprungsland, säger Thomas Dahl, vice ordförande för branschföreningen Biodlingsföretagarna, i ett pressmeddelande.

Som stöd hänvisar man till utdrag ur nya livsmedelsstrategin. Där står det bland annat att konsumenter ska kunna ha ett högt förtroende för livsmedlen och kunna göra hållbara val av till exempel närproducerade produkter.

Enligt Biodlingsföretagarna har Sverige dessutom ett av de lägsta honungspriserna i Europa, trots att man brottats med brist de senaste två åren. I kombination kan de båda problemen ge större svallvågor.

– Om inte Livsmedelsverket, handel och grossister tar frågan om honungens kvalitet och värde på allvar kan det betyda att antalet svenska biodlare minskar. Det kan få återverkningar på pollineringen av bär frukt och grödor i Sverige, och på vår livsmedelsförsörjning, säger Thomas Dahl.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078