23948sdkhjf

Förorenat vatten bakom bakterier på Kronfågel

Vd:n om felet som gjorde att 30 procent av kycklingarna innehöll campylobacter: "Vi beklagar verkligen djupt det inträffade".
Under hösten och vintern har man hos Kronfågel sett en tydlig ökning av campylobacter i den färska kycklingen, en tarmbakterie som kan orsaka magsjuka hos konsumenter.

Det har kopplats ihop med den ökning som också synts i Sverige: mellan augusti och november förra året rapporterades det fler än dubbelt så många sjukdomsfall orsakade av campylobacter än vanligt, vilket fick Folkhälsomyndigheten att slå larm.

Under 2015 låg snittet för campolybacter i Kronfågels kyckling på cirka 13 procent – under 2016 låg snittet på 19,9 procent. För hela svenska branschen ligger snittet på ungefär 15 procent, enligt uppgifter från Sveriges veterinärmedicinska anstalt.

Under hösten och vintern har kycklingarna från Kronfågels slakteri i Valla, där cirka 190 000 kycklingar slaktas om dagen, haft ett snitt på upp till 30 procent campylobacter, skriver Aftonbladet.

Till en början trodde man att det var en ovanligt varm höst som låg bakom ökningen, men nu uppger man på sin hemsida att det handlade om ett installationsfel i en tvättanläggning. Felet har inneburit att man tvättat lådorna, i vilka de levande djuren transporterades i från gårdar till slakteri, med använt vatten. Felet, som upptäcktes i slutet av januari, åtgärdades enligt företaget omedelbart.

"Vi beklagar verkligen djupt det inträffade och vill understryka att vi har tagit de höjda nivåerna på största allvar. Nivåerna har inte varit okej enligt våra egna eller branschens standard och som marknadsledare på svensk kyckling känner vi naturligtvis ett stort ansvar", skriver vd:n Magnus Lagergren på Kronfågels hemsida, och tillägger att ökningen är "ett misslyckande".

Aftonbladet pekar också på uppgifter i interna dokument som man tagit del av, utifrån vilka man beräknar att 1,6 miljoner kycklingar kasserats under 2016 på grund av att de varit "otjänliga". Bland annat hänvisar man dessutom till en hemlig källa som menar att Vallaslakteriet har brister i arbetsmiljön, vilket tillsammans med ett ökat produktionstempo har lett till en ökad förekomst av campylobacter.

Att så många kycklingar kasseras beror på flera anledningar och grundas i Livsmedelsverkets regler, skriver Kronfågel på sin hemsida. Enligt företaget arbetar man konstant för att minska siffran.

Nu vill Folkhälsomyndigheten, Jordbruksverket, SVA och Livsmedelsverket hålla en närmare dialog med branschen för att få ner förekomsten av campylobacter.

– Vi ser väldigt allvarligt på situationen. Infektion med campylobacter kan ge mycket svår sjukdom, och insatser behövs för att minska risken att bli smittad av kycklingkött, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, i ett uttalande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078