Förorenat vatten bakom bakterier på Kronfågel

| Av Niklas Thander | Tipsa redaktionen

Vd:n om felet som gjorde att 30 procent av kycklingarna innehöll campylobacter: "Vi beklagar verkligen djupt det inträffade".

Under hösten och vintern har man hos Kronfågel sett en tydlig ökning av campylobacter i den färska kycklingen, en tarmbakterie som kan orsaka magsjuka hos konsumenter.

Det har kopplats ihop med den ökning som också synts i Sverige: mellan augusti och november förra året rapporterades det fler än dubbelt så många sjukdomsfall orsakade av campylobacter än vanligt, vilket fick Folkhälsomyndigheten att slå larm.

Under 2015 låg snittet för campolybacter i Kronfågels kyckling på cirka 13 procent – under 2016 låg snittet på 19,9 procent. För hela svenska branschen ligger snittet på ungefär 15 procent, enligt uppgifter från Sveriges veterinärmedicinska anstalt.

Under hösten och vintern har kycklingarna från Kronfågels slakteri i Valla, där cirka 190 000 kycklingar slaktas om dagen, haft ett snitt på upp till 30 procent campylobacter, skriver Aftonbladet.

Till en början trodde man att det var en ovanligt varm höst som låg bakom ökningen, men nu uppger man på sin hemsida att det handlade om ett installationsfel i en tvättanläggning. Felet har inneburit att man tvättat lådorna, i vilka de levande djuren transporterades i från gårdar till slakteri, med använt vatten. Felet, som upptäcktes i slutet av januari, åtgärdades enligt företaget omedelbart.

Läs också: Minstern upprörd över kycklingsmittan

"Vi beklagar verkligen djupt det inträffade och vill understryka att vi har tagit de höjda nivåerna på största allvar. Nivåerna har inte varit okej enligt våra egna eller branschens standard och som marknadsledare på svensk kyckling känner vi naturligtvis ett stort ansvar", skriver vd:n Magnus Lagergren på Kronfågels hemsida, och tillägger att ökningen är "ett misslyckande".

Aftonbladet pekar också på uppgifter i interna dokument som man tagit del av, utifrån vilka man beräknar att 1,6 miljoner kycklingar kasserats under 2016 på grund av att de varit "otjänliga". Bland annat hänvisar man dessutom till en hemlig källa som menar att Vallaslakteriet har brister i arbetsmiljön, vilket tillsammans med ett ökat produktionstempo har lett till en ökad förekomst av campylobacter.

Läs också: NRK skambelägger Kronfågel

Att så många kycklingar kasseras beror på flera anledningar och grundas i Livsmedelsverkets regler, skriver Kronfågel på sin hemsida. Enligt företaget arbetar man konstant för att minska siffran.

Nu vill Folkhälsomyndigheten, Jordbruksverket, SVA och Livsmedelsverket hålla en närmare dialog med branschen för att få ner förekomsten av campylobacter.

– Vi ser väldigt allvarligt på situationen. Infektion med campylobacter kan ge mycket svår sjukdom, och insatser behövs för att minska risken att bli smittad av kycklingkött, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, i ett uttalande.


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Tine och Tetra Pak-förhållande i ekobrottsutredning

Västeråsbryggeriet förvärvar för att nå toppen

Coppersmith's vill över miljongränsen – blir ny ägare till bryggeri i Uppsala.

EMV-producenten blickar framåt

Näst största ärtproducenten vill skala upp i Findus fotspår.

Norges största pizzakedja vill bli växa i Sverige

McDonald's bästa franchisetagare i storköp

Logistikföretaget väljer Helsingborg för första nordiska lagret

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas dagligen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Köttagenten och anrikt charkuteri i samarbete

Franska jätten Bigards generalagent tar sig an både klassiker och nytt sortiment när man sluter försäljningsavtal.

Findusområdet populärt på marknaden

Intresset ökar för att ta över i Bjuv efter Findus – som jagar svensk produktion.

Konkursdrabbat charkföretag får ny ägare

Linköpingscharkuteriet köper konkurrenten som försattes i konkurs i januari.

WHO kritiserar dansk antibiotikabedömning

Man död efter olycka på livsmedelsfabrik

En person har dött efter att ha blivit klämd i en maskin på Atrias fabrik i Borås.

Rivalbudet dras tillbaka

Kraft Heinz överraskande mångmiljardbud på Unilever gav inget resultat, och man drar sig nu ur förhandlingarna.

Cloetta köper Candyking

Vill växa inom lösgodis – köper för en summa som kan uppgå till 550 miljoner kronor.

Hamburgerkedja till salu

Lantmännens ordförande kliver ner

Alliansen överens – inget ekomål

Istället för ökad ekoproduktion och upphandling borde man satsa på produktionen generellt, menar partierna.

Svenska mjölkbönder får 65 miljoner i stöd

Löfbergs bygger nytt – ska öka med 30 procent

Kaffeproducenten planerar för ett nytt rosteri sedan man nått gränsen i dagens anläggning.

Svampodlingen borta i storbrand

Sveriges största svampodlare drabbades av brand under natten – ingen människa skadad och leveranserna är säkrade.

Salladsodling under jord kan ge mer närodlat

Nytt projekt söker miljonbidrag för odling i underjordiskt stadsutrymme.

Ica smyglanserar ny ost på festival

Dansk priskollapp klättrar snabbt i Sverige

Allt fler unga väljer bort köttet

Men när man äter kött ska det helst vara svenskt, visar en ny undersökning från Ungdomsbarometern.

Lappländskt charkuteri får riksspridning

Tack vare utökat samarbete med Atria kan man bygga ut för större produktion.

Danmark godkänner torskfiske trots stopp

Köttföretaget blir huvudleverantör till Coop

Förpackningsföretaget utsett till Sveriges smartaste industri

2

Tre företag fälls för vilseledande vegoreklam

Hög efterfrågan på ädelost – Arla investerar

Ica-ägare funderar på att sälja

Sämre än väntat för livsmedelsbranschen

Urdålig skörd ger dyr juice

Ekomatleverantören breder ut sig

Instagramgenerationen slänger mest

Färre ägg när inomhuskravet fortsätter

Elstötar ska ge bättre smak på kryddorna

Se alla Företagens egna nyheter

Fyllningsmaskiner från Trepak International AB

Statec Binder, ny parter hos Kafeko

Kompletta fyllningslinjer från Trepak International AB

FT55 fotocell med blått ljus

Märkningskrav mot förfalskningar

Unik packcell med ”Facing”

Kapsyleringsmaskiner från Trepak International AB

Spara en halv miljon i år!

Revolutionen står för dörren - från Bosch packaging

Kurs - Elektriska motorer hos oss i Södertälje

Kvalitetsdiplomering - ett enkelt och effektivt kvalitetsledningssystem!

Fyllningsmaskiner från Trepak International AB

Returlådor minskade livsmedelsbranschens koldioxidutsläpp

Revolutionen står för dörren - från Bosch packaging

Sämre olivskördar ökar risken för förfalskad olivolja

Kompletta fyllningslinjer från Trepak International AB

IBC containrar, runda och fyrkantiga - många användningsmöjligheter!

Kapsyleringsmaskiner från Trepak International AB

Enkel datalogging från TR Electronic

Driftsäker äggmärkning vid Frackstad Lantbruk

Kraftiga stapelbara, koniska plastlådor med integrerat ledat lock.

Ny Account Manager hos Dacapo Göteborg

Fyllningsmaskiner från Trepak International AB

Nidec Corporation har avslutat köpet av Leroy-Somer och Control Techniques ...

Kompletta fyllningslinjer från Trepak International AB

Sänd till en kollega

0.159