23948sdkhjf

Elstötar ska ge bättre smak på kryddorna

Tekniken kan halvera torktiden samtidigt som smak och lukt förbättras.
En forskningsgrupp i livsmedelsteknik vid Lunds universitet har kommit fram till hur man förkortar torktiden för kryddor – samtidigt som både smak och lukt behålls i högre grad.

Genom att behandla färska kryddor med elektriska pulser, så kallad pulsed electric field-teknik, kan bladens porer behållas öppna och låta vattnet avdunsta. Det i sin tur leder till att flera av kryddbladets smakbärande celler och ämnen fortfarande är intakta efter att bladen torkats.


– Hittills har vi jobbat med basilika. Härnäst funderar vi på att testa dill, säger Federico Gomez, forskare i livsmedelsteknik vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Utöver kryddmarknaden skulle även teproducenter kunna dra stor nytta av en snabbare, och mer beständig, torkteknik.

Förutom Federico Gomez är också Allan Rasmusson, professor i molekylär cellbiologi vid Lunds universitet, delaktig i forskningen. De båda forskarna har kopplingar till det börsnoterade företaget Optifreeze, som sedan tidigare arbetat fram liknande metoder för frysning och kylning av grönsaker, frukt och bär.

I våras förra året lämnade de båda forskarna, tillsammans med en rad internationella kollegor, in en patentansökan för den här metoden av torkning som vid godkännande tillfaller just Optifreeze.

Bland annat samarbetar Optifreeze med Vidinge Grönt, med mål att frysa ned större mängder sallad som vid upptining fortfarande behåller smak, färg och form. En annan samarbetspartner är Orkla Foods, åt vilka Optifreeze och Vidinge Grönt räknar med att inom kort kunna producera fryst sallad till.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078