Allt fler unga väljer bort köttet

| Av Niklas Thander | Tipsa redaktionen

Men när man äter kött ska det helst vara svenskt, visar en ny undersökning från Ungdomsbarometern.

Ungefär var fjärde ungdom i Sverige väljer att äta vegetariskt i någon utsträckning, även om man också äter kött ibland. Andelen som identifierar sig som vegetarianer har ökat från 3 procent 2009, till dagens 9 procent. Tittar man bara på gruppen unga kvinnor ligger andelen vegetarianer idag på 13 procent.

Det visar Ungdomsbarometerns undersökning om kost och hälsa, där attityden till kött stod i centrum. Totalt deltog knappt 16 000 ungdomar mellan 15-24 i undersökningen, som gjordes i oktober 2016.

Jämfört med 2009 då analysföretaget såg att orsaken till att man valt vegetarianism främst berodde på ett intresse för djurrätt, lägger vegetarianerna i dag även till miljö, hälsa och hållbarhet till anledningarna.

Samtidigt visar undersökningen att ungdomarna som äter kött gärna väljer svenskt – cirka 70 procent tycker att det är viktigt att köttet är svenskt. En av slutsatserna i undersökningen pekar på att ungdomar i dag gör medvetna val. Helst inhämtar man information från vänner och nätförebilder, snarare än från forskare och experter.

Enligt Elisabet Qvarford, vd för Svenskt Kött, kommer undersökningens resultat ligga till grund för hur man framöver ska vända sig till ungdomar.

– Den här trenden har vi sett under några år. Samtidigt går inte totalkonsumtionen av kött ner i Sverige och det återstår att se hur stor andel av ungdomarna som är vegetarianer om tio år. Trender växlar, säger hon till Land Lantbruk.


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Tine och Tetra Pak-förhållande i ekobrottsutredning

Västeråsbryggeriet förvärvar för att nå toppen

Coppersmith's vill över miljongränsen – blir ny ägare till bryggeri i Uppsala.

EMV-producenten blickar framåt

Näst största ärtproducenten vill skala upp i Findus fotspår.

Norges största pizzakedja vill bli växa i Sverige

McDonald's bästa franchisetagare i storköp

Logistikföretaget väljer Helsingborg för första nordiska lagret

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas dagligen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Köttagenten och anrikt charkuteri i samarbete

Franska jätten Bigards generalagent tar sig an både klassiker och nytt sortiment när man sluter försäljningsavtal.

Findusområdet populärt på marknaden

Intresset ökar för att ta över i Bjuv efter Findus – som jagar svensk produktion.

Konkursdrabbat charkföretag får ny ägare

Linköpingscharkuteriet köper konkurrenten som försattes i konkurs i januari.

WHO kritiserar dansk antibiotikabedömning

Man död efter olycka på livsmedelsfabrik

En person har dött efter att ha blivit klämd i en maskin på Atrias fabrik i Borås.

Rivalbudet dras tillbaka

Kraft Heinz överraskande mångmiljardbud på Unilever gav inget resultat, och man drar sig nu ur förhandlingarna.

Cloetta köper Candyking

Vill växa inom lösgodis – köper för en summa som kan uppgå till 550 miljoner kronor.

Hamburgerkedja till salu

Lantmännens ordförande kliver ner

Alliansen överens – inget ekomål

Istället för ökad ekoproduktion och upphandling borde man satsa på produktionen generellt, menar partierna.

Svenska mjölkbönder får 65 miljoner i stöd

Löfbergs bygger nytt – ska öka med 30 procent

Kaffeproducenten planerar för ett nytt rosteri sedan man nått gränsen i dagens anläggning.

Svampodlingen borta i storbrand

Sveriges största svampodlare drabbades av brand under natten – ingen människa skadad och leveranserna är säkrade.

Salladsodling under jord kan ge mer närodlat

Nytt projekt söker miljonbidrag för odling i underjordiskt stadsutrymme.

Ica smyglanserar ny ost på festival

Dansk priskollapp klättrar snabbt i Sverige

Allt fler unga väljer bort köttet

Men när man äter kött ska det helst vara svenskt, visar en ny undersökning från Ungdomsbarometern.

Lappländskt charkuteri får riksspridning

Tack vare utökat samarbete med Atria kan man bygga ut för större produktion.

Danmark godkänner torskfiske trots stopp

Köttföretaget blir huvudleverantör till Coop

Förpackningsföretaget utsett till Sveriges smartaste industri

2

Tre företag fälls för vilseledande vegoreklam

Hög efterfrågan på ädelost – Arla investerar

Ica-ägare funderar på att sälja

Sämre än väntat för livsmedelsbranschen

Urdålig skörd ger dyr juice

Ekomatleverantören breder ut sig

Instagramgenerationen slänger mest

Färre ägg när inomhuskravet fortsätter

Elstötar ska ge bättre smak på kryddorna

Se alla Företagens egna nyheter

Fyllningsmaskiner från Trepak International AB

Statec Binder, ny parter hos Kafeko

Kompletta fyllningslinjer från Trepak International AB

FT55 fotocell med blått ljus

Märkningskrav mot förfalskningar

Unik packcell med ”Facing”

Kapsyleringsmaskiner från Trepak International AB

Spara en halv miljon i år!

Revolutionen står för dörren - från Bosch packaging

Kurs - Elektriska motorer hos oss i Södertälje

Kvalitetsdiplomering - ett enkelt och effektivt kvalitetsledningssystem!

Fyllningsmaskiner från Trepak International AB

Returlådor minskade livsmedelsbranschens koldioxidutsläpp

Revolutionen står för dörren - från Bosch packaging

Sämre olivskördar ökar risken för förfalskad olivolja

Kompletta fyllningslinjer från Trepak International AB

IBC containrar, runda och fyrkantiga - många användningsmöjligheter!

Kapsyleringsmaskiner från Trepak International AB

Enkel datalogging från TR Electronic

Driftsäker äggmärkning vid Frackstad Lantbruk

Kraftiga stapelbara, koniska plastlådor med integrerat ledat lock.

Ny Account Manager hos Dacapo Göteborg

Fyllningsmaskiner från Trepak International AB

Nidec Corporation har avslutat köpet av Leroy-Somer och Control Techniques ...

Kompletta fyllningslinjer från Trepak International AB

Sänd till en kollega

0.212