23948sdkhjf

Salladsodling under jord kan ge mer närodlat

Nytt projekt söker miljonbidrag för odling i underjordiskt stadsutrymme.
I en period där beroendet av sallad på export visar sig vara en nyckfull affär ser vissa möjligheten att utveckla på hemmaplan. I ett nytt odlingsprojekt vill Nya Rågsveds Folkets Hus, Invest Stockholm Business Region och fastighetsbolaget Citycon använda sig av oanvända stadsutrymmen för att få fart på närodlad sallad och kryddor.

Nu har man sökt 5 miljoner från Vinnova för att i ett underjordiskt lastutrymme i Högdalen i Stockholm kunna sätta in odlingsbäddar, ämnade för bland annat sallad och kryddörter. Projektet är en del av ett större projekt med namnet ”Klimatsäkra och arbetsskapande odlingsprojekt i industriområden”.

Enligt Nya Rågsveds Folkets Hus, som är samordnare i projektet, vill man starta en småskalig industri för att kunna erbjuda närodlat till lokala handlare och restauranger.

– Vi hoppas mycket på en närmarknad för hållbara livsmedel och tjänster. Förfrågningar som vi har gjort hos lokala handlare och restauratörer visar det finns ett stort intresse för lokalt producerade livsmedel, säger Leif Rönngren, ordförande i Nya Rågsveds Folkets Hus, i ett uttalande.

Med i det planerade projektet är också Spisa Smaker, en av landets största odlare av grönsaker i växthus, som bidrar med odlingsteknik och kunskaper.

Vinnovas besked om bidrag till projektet väntas i maj – om det beviljas planerar man att sätta igång odlingen i september.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078