23948sdkhjf

Alliansen överens – inget ekomål

Istället för ökad ekoproduktion och upphandling borde man satsa på produktionen generellt, menar partierna.
För en månad sedan gick landsbygdsminister Sven-Erik Bucht ut med meddelandet om att regeringen kommit överens med både Vänterpartiet och allianspartierna om hur målen för den nationella livsmedelsstrategin skulle se ut.

Därefter presenterades handlingsplanen, där de största målen uttrycktes: 30 procent av jordbruksmarken och 60 procent av livsmedel i offentliga upphandlingar ska uppnå kraven för ekologisk märkning innan 2030.

I propositionen, som lades fram före handlingsplanen, sattes det aldrig några siffror på målökningen, bara att den ekologiska produktionen och konsumtionen ska öka. Nu anser allianspartierna att Sven-Erik Bucht lagt en proposition och utvecklat en handlingsplan som inte går hand i hand med de överenskomna målen, vilket de fört fram i i följdmotioner på propositionen, rapporterar TT.

Istället anser man att det borde satsas på att öka den totala produktionen av livsmedel, eftersom en ökad ekoproduktion skulle påverka den totala produktionen. Även om man inte är emot ekoproduktion ser man till exempel att mål med specifika siffror för upphandlingar kan motverka syftet.

– Det finns en ökad efterfrågan på ekologiskt, men det är bättre att man stärker jordbrukets konkurrenskraft generellt i stället för att peka ut att konsumtionen av ekologiskt ska öka i offentliga kök, då finns risken att det blir importerade äpplen från Nya Zeeland i stället för att svenska producenter får ta del av marknaden, säger Kristina Yngwe, vice ordförande (C) i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, till TT.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109