23948sdkhjf

WHO kritiserar dansk antibiotikabedömning

"I direkt konflikt med WHO:s rekommendationer".
Världshälsoorganisationen WHO kritiserar de danska riktlinjerna för användning av antibiotika i lantbruket, skriver danska DR. Man ser att de sorter som är listade för användning är så pass viktiga för att rädda människoliv att läkare och djurläkare ska vara försiktiga med att använda dem för att bakterier inte ska utveckla resistens emot dem.

– När jag tittar på den danska listan är den i direkt konflikt med både WHO:s rekommendationer och min egen kliniska erfarenhet, säger Peter Collignon, ordförande i WHO:s expertkommitté för antibiotikaresistens och professor i mikrobiologi, till DR, Danmarks public service.

Danska livsmedelsministern Esben Lunde Larsen skrev i somras under en ny klassificering av antibiotika till grisar, där antibiotika som räknas som viktiga för människor ska väga extra tungt när man bedömer om användandet. Men nästan hälften av den antibiotika som används till danska grisar består av penicilliner, makrolider och aminoglykosider – tre läkemedel som WHO räknar till kritiskt viktiga, skriver DR.

Enligt Esben Lunde Larsen har man i regeringen tagit hänsyn till flera parametrar, och inte enbart WHO:s rekommendationer när man tagit beslut.

Peter Collignon säger att listan visar tecken på att läkare och mikrobiologer inte varit delaktiga i bedömningen av vilka läkemedel som får användas i lantbruket, och tar den låga bedömningen av penicillin som ett exempel – läkemedlet rankas i den lägsta kategorin över hur viktigt det är för människor.

– Om mikrobiologer och humanläkare skulle varit involverade i bedömningarna tror jag att penicillin skulle vara värderat högre än 1, säger Peter Collignon till DR.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141