23948sdkhjf

EMV-producenten blickar framåt

Näst största ärtproducenten vill skala upp i Findus fotspår.
I och med Findus nedläggning av fabriken i Bjuv är det ännu oklart om vilka svenska grödor de kommer att fortsätta med i sortimentet. Enligt Findus vd Henrik Hjalmarsson förhandlar man nu med producenter som ska skörda, frysa in och packa svenska grönsaker åt företaget.

Innan nedläggningen var Findus Sveriges största producent av ärter med en produktion på 35 0000 ton per år, varav en stor del exporterades. Nu tittar Toppfrys, den näst största producenten som förra året skördade 6 800 ton i områdena Skaraborg och Dalsland, på att öka produktionen, skriver näringslivssajten 8 till 5.

– Vi har inte fastställt volymerna. Vi har en offertrunda ute nu hos potentiella kunder och behöver komma till beslut ganska snart, säger Joakim Bratell, vd för Toppfrys, till 8 till 5.

Läs också: Finduskonkurrent ser möjligheter

EMV-producenten, vars produkter finns hos alla de fyra stora kedjorna, bekräftar att man varit i förhandlingar med Findus ägare Nomad Foods. Koncernen har tidigare gått ut med en förfrågan om att upphandla svenska grönsaker, från Toppfrys håll meddelar man att det inte finns någon uppgörelse i dagsläget.

Enligt vd:n Joakim Bratell räknar man med att den totala svenska konsumtion landar på 10 000-12 000 ton ärter om året, vilket man tror att man skulle kunna klara av om utvecklingskurvan fortsätter uppåt.

– En del import får man räkna med och om vi fortsätter öka vår produktion så skulle vi klara det, säger han till 8 till 5.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078