23948sdkhjf

Tine och Tetra Pak-förhållande i ekobrottsutredning

Tines koncernchef: "Vi ser mycket allvarligt på de upplysningar som kommit fram".
En säljare från Tetra Pak misstänks att under fyra år ha spenderat stora summor på bland annat internationella resor, middagar och presenter till en inköpschef hos norska mejerijätten Tine, rapporterar Dagens Næringsliv.

När Tine i förra veckan fick ta del av uppgifterna rapporterade man om det till norska ekobrottsmyndigheten Økokrim, som därefter inlett en förundersökning.

Mellan 2011 och 2015 ska de både ha gjort 30 resor tillsammans, bland annat till Rio de Janeiro, London och Japan, och säljaren ska ha bjudit Tine-chefen på 145 middagar, skriver Dagens Næringsliv som tagit del av bland annat reseräkningar.

Tetra Paks enda stora kund i Norge är Tine, som står för cirka 90 procent av Tetra Paks omsättning på 370 miljoner kronor i landet. En av de saker som Tine vill att Økokrim ska titta närmare på är om Tetra Pak fått fördelar jämfört med andra leverantörer till följd av situationen.

– Tine ser mycket allvarligt på de upplysningar som kommit fram. Vi önskar öppenhet kring saken och vill bistå Økokrim med all tillgänglig information. Vi vill också genomgå rutiner för att säkra att våra etiska riktlinjer följs, säger Tines koncernchef Hanne Refsholt i ett pressmeddelande.

Enligt Tetra Paks kommunikationschef Eva Milton vet man om att det varit möten och middagar, men att företaget ska titta närmare på sin interna bokföring för att se om allt skötts på rätt sätt.

– Vi vet att det har varit möten. Om man har haft middagar? Självklart. Det ingår i affärerna, men om allt har bokförts ordentligt vad gäller underhållning och middagar är något som vi måste se närmare på hos oss också, säger Eva Milton till NRK.

På fredagen gjorde Økokrim ett oanmält besök hos Tetra Paks kontor i Oslo för att ta med sig relevanta dokument. Samtidigt säger både säljaren och inköpschefen på Tine, som inte längre är kvar på företaget, att man inte anser att man gjort något straffbart, skriver Dagens Næringsliv.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078