23948sdkhjf

WTO-avtal bäst för småföretagare

Världshandelsorganisationens nya avtal ska ge enklare procedurer och färre hinder.
Det som Roberto Azevedo, generaldirektören för WTO, kallar "den största reformen av global handel i en generation" har blivit verklighet efter att 110 länder ratificerade WTO:s nya handelsavtal, skriver BBC.

Avtalet, som går under namnet Trade Facilitation Agreement, är till för att strömlinjeforma tullprocedurer genom modern teknik. Samtidigt ska de länder i avtalet som behöver, genomgå reformer för enklare tillgång till information för företag, sänkta avgifter samt snabbare och enklare procedurer.

Enligt beräkningar från Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) minskar det nya avtalet kostnaden för handel med utvecklingsländer med 14,3 procent, medan WTO:s generaldirektör säger att avtalet kommer att öka värdena i handeln med upp till 1 biljon dollar om året.

Sveriges EU- och handelsminister, Ann Linde, ser att avtalet framförallt hjälper utvecklingsländer att komma in i världshandeln, men även att svenska företag får stora fördelar i att det öppnar nya exportmarknader.

– För svensk export är det enormt viktigt att inte bara vi själva, utan även våra handelspartners, har effektiva handelsprocedurer. Det gör att svenska företag kan exportera till fler och att fler jobb skapas, säger hon i ett pressmeddelande.

Enligt EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström är avtalet främst en vinst för småföretag som vill exportera, då de slipper en stor del av tidigare administration och byråkrati.

– De största vinnarna blir småföretagen, som ofta har svårast att hitta i snårskogen av byråkrati och komplicerade regler, säger hon i ett pressmeddelande från Europeiska kommissionen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078