23948sdkhjf

Jordbruksverket mörkade om kycklingsmittan

Statsepidemiolog: "Utgå från att all färsk kyckling kan innehålla campylobacter"
Under förra året registrerades ungefär 6 900 fall av sjukdomsfall orsakade campylobacter, som i sin tur är kopplade till en ökad konsumtion av färsk kyckling.

Enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, har man via branschorganisationen Svensk Fågel tagit del av en av anledningarna till ökningen av campylobacter – en bristande hygien hos uppfödare.

– Den information vi fått från Svensk Fågel är att de tyvärr har upptäckt att rutinerna kring att göra rent fågelburarna inte har varit så bra, säger Anders Tegnell till P4 Kronoberg.

Nu ska hygienproblemen vara åtgärdade, men myndigheten ser fortfarande inte att sjukdomsfallen orsakade av campylobacter minskar.

– Än så länge måste vi nog fortsätta utgå från att all färsk kyckling vi köper kan innehålla campylobacter, säger Anders Tegnell till P4 Kronoberg

Nyhetsbyrån TT har kontaktat en stor del av landets smittskyddsläkare, som alla bedömer utbrottet som allvarligt. Enligt TT är flera av läkarna som de varit i kontakt med frustrerade över att varken Folkhälsomyndigheten, Jordbruksverket, Livsmedelsverket eller Statens veterinärmedicinska anstalt påbörjat några speciella åtgärder för att stoppa smittan.

– Vi har inga andra smittsamma tarmsjukdomar där vi accepterar att över 5 000 personer smittas i Sverige av en känd smittkälla utan att vi gör något åt det, säger Peter Iveroth, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län, till TT.

I en mejlkonversation mellan Jordbruksverket och Folkhälsomyndigheten inför utskicket av ett gemensamt pressmeddelande, som TT tagit del av, skriver en anställd på Jordbruksverket bland annat: "Vi vill inte att människor blir skräckslagna och slutar äta svensk kyckling. Särskilt inte med bakgrund av livsmedelsstrategin som presenterades igår."

Dessutom ska Jordbruksverkets avdelningschef Ingrid Eilertz ha klippt bort ett citat i utkastet till pressmeddelandet från statsepidemiologen Anders Tegnell, där han påpekar att "allt talar för att det är färsk svensk kyckling" som orsaken till antalet ökade smittfall.

I en kommentar till Svt Nyheter Jönköping säger Ingrid Eilertz att man inte censurerat pressmeddelandet genom att välja bort meningen, utan ville undvika att göda en tro om att utländsk kyckling skulle vara säkrare än svensk. I övrigt vill hon inte kommentera smittskyddsläkarnas kritik mot myndigheternas agerande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063