23948sdkhjf

Västerbotten planerar egen livsmedelsstrategi

Tar beslutet för att skapa hållbar tillväxt och bevara den lokala livsmedelsproduktionen för framtiden.
Under torsdagen beslutade förbundsstyrelsen vid Region Västerbotten att man ska ta fram en egen, regional livsmedelsstrategi. Syftet är att skapa hållbar tillväxt inom livsmedelsindustrin och en högre grad av nationell självförsörjning.

– Länets livsmedelsproduktion har stor utvecklingspotential och det är viktigt att vi fortsätter med ett strukturerat arbete kring detta, både för klimat och miljö men även för den regionala utvecklingen. Världen behöver mer hållbar mat och den maten får gärna komma från Västerbotten, säger Erik Bergkvist (S), Region Västerbottens regionråd, i ett pressmeddelande.

Redan under 2015 satte man samman en arbetsgrupp för att analysera vilka möjligheter och utmaningar som finns för livsmedelsproduktionen i länet. I och med det nya beslutet kommer man nu att bjuda in ett större antal aktörer i kedjan för att forma strategin – från producenter och förädlare till restauranger och offentlig sektor.

Enligt Region Västerbotten sysselsätter jordbruket omkring 2 000 personer i länet, och man ser att sektorn är viktig för att hålla landsbygden levande. Man ser också att man i området har potential att kunna bidra med ett jordbruk som är både miljö- och klimatvänligt, skriver regionen i pressmeddelandet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062