23948sdkhjf

Ica och Karma motverkar svinn i samarbete

Matsvinnsappen Karma breddar basen – ska erbjuda Icas färdigrätter genom nytt samarbete.
Sedan lanseringen i november förra året har maträddartjänsten Karma tagit stora kliv – nyligen expanderade man till fem nya svenska städer, och man uppskattar att runt 20 restauranger ansluter sig till tjänsten varje vecka.

Genom sin app låter man restauranger, bagerier och caféer erbjuda konsumenter som har appen att köpa osålda portioner för halva priset. Hittills har cirka 30 000 användare laddat ner appen, ett antal som i sin tur har lett till att 13 000 portioner sålts sedan starten.

Startar med två butiker i Stockholm
Nu knyter Karma även till sig sin första dagligvaruaktör genom ett samarbete med Ica.

– Behovet av Karmas lösning är enormt även inom dagligvaruhandeln och därför känns det fantastiskt att utvidga tjänsten ytterligare tillsammans med Ica, säger Elsa Bernadotte, medgrundare av Karma, i ett pressmeddelande.

Samarbetet kommer successivt att byggas på, beroende på vilka handlare som väljer att ansluta sig till tjänsten. Till en början startar man med två butiker i Stockholm, som framöver kommer att sälja överskottet av butikslagad mat, till exempel sallader eller färdigrätter, genom Karmas app.

– Det ska bli spännande att som första dagligvarubutik få samarbeta med Karma. Alla vinner på samarbetet. Vi minskar vårt matsvinn ytterligare i butiken samtidigt som fler kunder får möjlighet att rädda bra mat, säger Nessrin Ebrahim som driver Ica Nära Sveavägen, i ett uttalande.

Ett av Icas flera samarbeten
I framtiden planerar man även för fler segment av Icas varor nära utgångsdatumet ska kunna erbjudas till kunder på samma sätt, från mejerivaror till frukt.

Det innebär att Ica startar ännu ett samarbete för att minska svinnet: tidigare har man beslutat att skänka osåld frukt till Rescued Fruits, som gör saft och sylt. Nyligen slöt man också ett ramavtal med Food2change, där Ica-butiker ger bort matkassar till personer med låg inkomst istället för att maten slängs. Dit har hittills sju Ica-butiker anslutit sig.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063