23948sdkhjf

Sockerbagare i Venezuela lever farligt

Fyra bagare gripna – landets ekonomiska kris har lett till kriminalisering av för mycket vetemjöl i söta bakverk.
I veckan greps fyra bagare i Venezuela för att ha använt för mycket vetemjöl vid bakningen av brownies, croissanter och andra söta bakverk. Bakgrunden ligger i att landet nyligen infört en regel som fastslår att 90 procent av allt vetemjöl måste gå till att baka brödlimpor, skriver Reuters.

Venezuelas president Nicolas Maduro har i veckan skickat både inspektörer och soldater till omkring 700 bagerier i huvudstaden Caracas för att kontrollera att den nya regeln följs, och han hotar även med att förstatliga bagerier. Regeln är regeringens senaste ingrepp för att bekämpa bristen på basvaror, en följd av Venezuelas ekonomiska kris.

Samtidigt anklagar brödtillverkare regeringen för den nationella bristen på vete, och cirka 80 procent av bagerierna uppges sakna vetemjöl överhuvudtaget. Enligt organisationen Fevipan som representerar landets bagare vill man nu träffa Maduro för ett möte, då man ser att de flesta bagerier inte kan klara sig ekonomiskt utan att sälja dyrare, söta produkter.

Landet gick in i lågkonjuktur 2014, en ekonomisk situation som sedan dess försämrats i takt med det sjunkande oljepriset. Enligt nyhetsbyrån AFP ransonerar affärerna i Venezuela både mat och hushållsartiklar, och även om priserna subventionerats är det många som inte kan handla utan måste åka till angränsande länder för att köpa mat.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079