23948sdkhjf

Sverige avvaktar besked efter brasilianska köttskandalen

Presidenten under kombinerad grillfest och krismöte: "Ett litet problem som berör några få anställda inom ett fåtal företag och inom jordbruksministeriet".
I fredags rapporterade den federala polisen i Brasilien att man misstänker en omfattande köttskandal i Brasilien – samma dag slog man till mot ett stort antal företag inom köttindustrin.

Enligt polisen misstänker man att flera köttföretag ska ha mutat jordbruksministeriets inspektörer för att få sälja och exportera ruttet kött infekterat med salmonella – det gamla köttet ska ha behandlats med cancerframkallande ämnen för att förbättra både utseende och lukt.

Köttet ska ha sålts till Kina, Japan och Europa. I Sverige har man ännu inte nåtts av larm om att köttet ska ha nått hit.

Ett exempel på fusket syns i en telefoninspelning som släpptes av brasilianska polisen, skriver SR.

– Du, jag har kött som gick ut i februari. Kan vi använda det eller inte? frågar en ansvarig på köttföretaget.

– Ni kan använda det, säger jordbruksministeriets kontrollant, i inspelningen från i maj förra året.

Flera gripanden under helgen
Under helgen har sedan skandalen utvecklats – en hög chef från köttjätten BRF lämnade in sig själv till polisen och ytterligare 30 personer vid företaget har gripits. En av företagets fabriker har stängts ner och drygt 30 anställda vid lantbruksdepartementet har fått sparken, skriver TT.

Både BRF och en annan inblandad köttjätte, JBS, har startat stora kampanjer där de säger att de aldrig sålt ruttet kött och skyller på mindre företag. Under söndagen kallade Brasiliens president Michel Temer till krismöten.

Först med landets köttindustri, som årligen exporterar fågel- och nötkött till ett samlat värde av drygt 82 miljarder kronor, sedan med ambassadörer från de länder som importerar mest.

Det var under det senare mötet som presidenten försökte lugna situationen.

– Av över 4 000 slakterier i Brasilien är det bara 21 som utreds. Det här är ett litet problem som berör några få anställda inom ett fåtal företag och inom jordbruksministeriet, sa president Michel Temer till ambassadörerna, innan det bjöds på traditionell brasiliansk grillfest, skriver SR.

Norvida: Våra leverantörer inte indragna
Den största importören av brasilianskt kött i Sverige, Norvida, säger att deras leverantörer inte är inblandade i skandalen, rapporterar TT.

– Vi kan konstatera att ingen av de anläggningar där vi producerar kött är indragna eller föremål för utredning. Vi har dessutom egen personal på plats på de här anläggningarna, som kontrollerar produktionen varje vecka. säger Johan Hållbus, delägare och försäljningsansvarig för Norvida, till nyhetsbyrån.

Enligt kommentarer från Johan Hållbus har man nåtts av uppgifter om att polisen främst slagit till mot anläggningar där kött processas till färdiga produkter, och att det inte rör färskt kött. Men man väntar fortfarande på ett slutligt besked från den brasilianska regeringen.

Det gör även Ica, Coop och Axfood, skriver TT. I det fall att köttet ska ha nått Sverige kommer ett larm komma via EU, vilket skulle koppla in Livsmedelsverket. De skulle i sin tur kontakta de berörda företagen för att dra tillbaka köttet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11