23948sdkhjf

Tufft omställningsår för Konsum Värmland

Konsum Värmland tappade omsättning och ökade förlusten under 2016. Men allt är inte nattsvart för föreningen.
Konsum Värmland redovisar en omsättning på 3 181 miljoner kronor kronor för 2016. En minskning med 4,3 procent från föregående års j3 314 miljoner kronor. Räknar man bort de butiker och verksamheter som lagts ner under året ökade dock omsättningen i jämförbara enheter svagt, 0,2 procent.

Rörelseresultatet försämrades till -113,1 miljoner kronor (-59,3). Tar man hänsyn till jämförelsestörande omstruktureringskostnader stannar dock förlusten på -59,5 miljoner kronor (-53,0).

– Nedläggningar, omställningar och avvecklingar kostar stora pengar innan det generera resultatförbättringar. För att kunna blicka framåt har vi valt att belasta så mycket kostnader som möjligt på förra året. Nu har vi på ett strukturerat och samlat sätt ramat in alla de åtgärder som krävs och vi räknar därför med ett positivt resultat redan för verksamhetsåret 2018, skriver föreningens vd Tomas Sjölander i en rapportkommentar.

Föreningen har under året genomfört ett stort besparingspaket som innebar en rationalisering av administrationen och lager- och logistikverksamheten med en följd att 137 tjänstemän och kollektivanställda tvingades att lämna sina arbeten.
Dessutom har lagt ner Supermarket i Töcksfors samt Affection på Bergvik, Affection/Mansion i Charlottenberg och Töcksfors, Mansion City i Karlstad medan Mansion Bergvik såldes till Cervera.

Men föreningen satsar också framåt. Under hösten räknar man med att öppna en helt ny butik; Stora Coop på Välsviken i Karlstad. Därutöver kommer butiken i Munkfors att genomgå renovering och bli en ny Coop, och den första Lilla Coop i regionen kommer till Lysvik.

– Efter att ha lämnat några tuffa år bakom oss som inneburit många jobbiga men nödvändiga beslut, som drar ner kostnaderna med cirka 80 Mkr på årsbasis, vågar vi äntligen blicka framåt och konstatera att framtiden återigen ser ljus ut för Konsum Värmland, säger Tomas Sjölander.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.13