23948sdkhjf

Europeisk sockergranskning ska sätta gräns

Efter ett nordiskt initiativ kommer europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa undersöka vad maxgränsen för tillsatt socker bör ligga på.
Europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa kommer att genomföra en vetenskaplig granskning kring hur socker påverkar hälsan – målet är att hitta ett maxvärde för tillsatt socker i maten som gäller för alla europeiska länder.

Beslutet om granskningen kommer efter en begäran från myndighetscheferna på livsmedelsverken i Sverige, Finland, Danmark, Island och Norge. De nordiska näringsrekommendationerna har i dag ett maxvärde för tillsatt socker på 10 procent av energin i maten.

– Ett maxvärde för hur mycket tillsatt socker som är acceptabelt i kosten, som gäller i hela EU skulle vara en styrka. Därför är vi väldigt glada över att Efsa lyssnat på våra önskemål, säger Irene Mattisson, senior risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Senaste gången Efsa genomförde en sockergranskning var 2010 – då bedömdes underlaget inte tillräckligt stort för att ett maxvärde skulle kunna sättas. Livsmedelsverket påpekar i sitt pressmeddelande att ny forskning tillkommit sedan dess, som bland annat belyser samband mellan sockerkonsumtion och övervikt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078