23948sdkhjf

Avtalstvist om byggandet av Spendrups vattenledning

NCC:s advokat: "Kommer att sluta med en mycket omfattande tvist"
En infekterad kontraktstvist har blossat upp i Dalarna. Det är storföretaget NCC som i ett brev till Ludvika kommun har meddelat att företaget överväger att häva entreprenadavtalet gällande bygget av en vattenledning mellan Östansbo och Grängesberg. Vattenledningen ska främst förse Spendrups bryggeri med vatten.

Parterna för forfarande en dialog, men Ludvika kommun bestrider att NCC har rätt att häva entreprenaden och ställer sig frågande till bolagets initiativ.

– Ja, vi diskuterar fortfarande med NCC och förstås även med Spendrups. Men vi är förvånade över att NCC tar ett sådant här initiativ, säger Leif Pettersson (S), kommunstyrelsens ordförande i Ludvika, i ett pressmeddelande.

Det var 2012 som Ludvika kommun och NCC ingick ett avtal om utförandeentreprenad gällande en vattenledning mellan Östansbo vattenverk i Ludvika och Grängesberg.

Hösten 2013 upptäcktes vid kontroller fel på vattenledningen, som ursprungligen skulle ha varit klar att ta i bruk i början av 2014. Efter flera turer fram och tillbaka kom Ludvika kommun och NCC överens om att lägga en helt ny ledning. Detta arbete inleddes under våren 2016.

Medieuppgifter: Viteskrav på 95 miljoner kronor
Till en början under hösten 2016 gick allt bra med provtryckningarna. Men i slutet av året upptäcktes återigen läckage och NCC avbröt då arbetena vid årsskiftet.

Enligt uppgifter från Avesta Tidning har det funnits en vitespunkt i kontraktet mellan kommunen och NCC, som tickat på under de veckor bygget stått still. "Bolaget skulle få betala 500 000 kronor i vite för varje vecka efter årsskiftet 2013-2014 som ledningen var obrukbar", skriver Avesta Tidning.

Enligt tidningen, som tagit del av brevet till kommunen, skriver NCC:s advokat att Ludvika kommun "framställt viteskrav om 95 miljoner kronor". Bolaget menar i sin tur att vitet i högsta grad är oskäligt. Advokaten skriver vidare att bolaget hoppas att parterna kan komma överens så arbetena kan slutföras, men att "i dagsläget tyder (allt) på att entreprenaden kommer att sluta med en mycket omfattande tvist".

– Det vi ser utifrån innehållet i brevet är att NCC har tekniska problem med genomförandet, vilket har lett till nya läckage. Men vi förväntar oss fortfarande att det här är saker som kan åtgärdas. Tills vidare arbetar vi utifrån att det tecknade avtalet med NCC gäller. Övriga punkter i brevet är av sådan karaktär att de bör gå att lösa i en fortsatt dialog. Det är trots allt så att NCC sedan 2012 hittills endast har lyckats åstadkomma cirka 2 550 meter ledning som har kunnat provtryckas med godkänt resultat, säger Leif Pettersson, kommunstyrelsens ordförande i Ludvika.

Kommunen lovade Spendrups att ledningen skulle kunna börja använda ledningen i början av 2014, men eftersom det dragit ut på tiden har bryggeriet sedan dess byggt en egen ledning från ett annat vattenverk. Det är en kortsiktig lösning, och man hoppas att kunna använda den egenbyggda ledningen som reservledning efter att kommunen färdigställt den stora ledningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078