23948sdkhjf

Ägg från utehöns snart tillbaka i hyllorna

Hönsen får gå ute igen efter att skyddsnivån för fågelinfluensan sänkts.
I och med att skyddsnivån för fågelinfluensa höjdes i slutet av november har samtliga äggproducenters hönsbesättningar i landet fått hållas inne. Det har inneburit att ägg från utehöns försvunnit från butikerna, då det enligt en EU-förordning finns en gräns för hur många veckor som frigående utehöns får hållas inomhus och fortfarande säljas under benämningen.

Under torsdagen sänkte Jordbruksverket skyddsnivån från 2 till 1, vilket innebär att hönsen och andra tama fåglar får gå utomhus igen. Därför kommer även äggen snart att vara tillbaka i butikerna.

– Vi bedömer att det fortfarande finns en förhöjd risk för att fågelinfluensa ska spridas från vilda till tama fåglar, men risken är lägre nu jämfört med några veckor tillbaka. När vi tagit beslut om att sänka skyddsnivån har vi vägt in konsekvenserna för handel med ägg från utehöns som skyddsnivå 2 har inneburit, säger Enisa Miljanic, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Nivå 1 betyder att äggproducenter fortfarande måste lägga stor vikt vid att förhindra sina besättningar från att komma i kontakt med vildfåglar. Jordbruksverket ser framförallt en risk för spridning från vattenlevande fåglar, men tillägger att det varmare vädret gör att fågelinfluensaviruset har svårare att överleva.

– Det är ett glädjande besked för alla äggproducenter som har utehöns. Även om det aldrig har funnits någon risk för människor att smittas genom att äta ägg eller kyckling så har risken för att hönsen ska smittas varit förhöjd, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på Svenska Ägg, i ett uttalande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078