23948sdkhjf

Scandinavian Organics i konkurs

Prisvinnande bolaget begär sig själva i konkurs efter problem med ekonomi och leverans.
Stockholmsbaserade Scandinavian Organics har genom åren tagit hem flera pris för sina innoverande produkter. Genom att använda sig av värphöns, som annars ska skickas till förbränning, för färs och buljong har man bland annat blivit utsedda till årets smakutvecklare och fått mycket medial uppmärksamhet.

Nu meddelar det börsnoterade bolaget att man upphör, efter att själva lämnat in en konkursbegäran till Stockholms tingsrätt under torsdagsmorgonen.

Beskedet kommer efter flera bakslag för företaget, då Scandinavian Organics har haft det tungt på både ekonomi- och produktionssidan de senaste månaderna. Bolaget genomförde nyligen en nyemission på åtta miljoner för att lindra skuldbördan, men det var till slut inte nog.

För bara några dagar sedan publicerade man sitt bokslut för perioden juli 2015 till december 2016, som visade upp en omsättning på 34 miljoner kronor. Resultatet efter skatt under samma period redovisades till drygt minus 47 miljoner kronor. Tidigare i veckan meddelade man också att man var tvungna att upprätta en kontrollbalansräkning eftersom bolagets egna kapital var negativt.

Längre period av leveransproblem
Företaget har under en längre tid haft problem med att möta ordrarna som kommit in, vilket vd:n Nils Wetterlind tog upp i den senaste rapporten.

"Under den första perioden 2017, dvs det kvartal som avslutas i dag, är företagets situation fortfarande svår. Pga. de ovan nämnda problemen har, som aviserats via pressmeddelanden, företaget fortfarande leveransproblem och arbetar nu aktivt med att säkerställa likvida medel för att återuppta produktion och distribution i och upparbeta omsättningen under detta nya kvartal och framåt", skriver Nils Wetterlind.

Man har sedan tidigare berättat om en svikande produktion till följd av en brist på råvaror. Det har även lett till att företaget haft en låg servicegrad – vid Scandinavian Organics senaste konkreta rapportering uppgav man att företaget levererade 52 procent i december och 55 procent i november av produkterna gentemot order.

Samtidigt har man skickat ut flera pressmeddelanden om att företaget inom kort kommer att återuppta produktionen i full skala.

Begärda i konkurs vid två tillfällen
Ett annat ständigt återkommande problem har varit skuldbördan. I november förra året begärdes Scandinavian Organics i konkurs av speditionsfirman Schenker, en begäran som senare drogs tillbaka. Även i december begärdes bolaget i konkurs, då av en maskinleverantör till vilka man hade obetalda skulder motsvarande 450 000 kronor.

Till en början var tanken att Scandinavian Organics skulle bestrida beslutet, vilket då bekräftades för Food Supply av bolagets dåvarande juridiska ombud, Jan Malmer. Men begäran drogs tillbaka efter att Scandinavian Organics betalat skulden ett par dagar innan förhandlingarna i Stockholms tingsrätt i februari.

I slutet av mars skickade företaget ut ett pressmeddelande om att man återigen behövde pengar för att hålla sig på banan, och man jämförde situationen med det som föranledde den riktade emissionen.

"Företaget behöver dock ytterligare kapitaltillskott för att säkerställa sin position, vilket är nu under förhandling, och ligger nu i startgroparna för att mycket snabbt återuppta produktionen i full skala.", meddelade företaget då.

Tidigare samarbetspartnern utmanade om marknadsandelarna
I förra veckan kom det sista bakslaget innan konkursen, när tidigare samarbetspartnern Fresh Direct meddelade att man tillsammans med Falkbolagen (bland annat legotillverkare till Kronfågel) startar bolaget Närproducerat i Skåne och varumärket Standard Ekologiskt.

Verksamheten kommer att rikta in sig på att producera hönsfärs, köttbullar och pannbiff gjord på unghöns, vilket innebar att man blev en direkt konkurrent till Scandinavian Organics. Man har samtidigt tecknat avtal med råvaruleverantören Skånefågel, som ägs av Kronfågel.

Fresh Direct och Scandinavian Organics ingick i höstas ett samarbete som innebar att Fresh Direct skulle producera och distribuera fonder och buljonger åt Scandinavian Organics. I januari meddelade man att samarbetet utökats till att Fresh Direct skulle sköta all typ av verksamhet kopplat till produktion och försäljning, medan Scandinavian Organics tog hand om marknadsföring och produktutveckling.

Samarbetet uppsagt efter bara några veckor
I februari hade det utökade avtalet sagts upp, vilket Scandinavian Organics meddelade först i ett pressmeddelande i slutet av mars.

– När vi skrev avtalet blev vi lovade att råvarorna skulle gå igenom flödet, att det blev en omsättning. Men helt plötsligt ville leverantörerna inte leverera, och då hade vi ingenting att leverera ut, sade Richard O'Brien, grundare av Fresh Direct och operativ chef i Scandinavian Organics mellan november 2016 till februari 2017, till Finwire i slutet av mars.

Redan i går kunde man på företagets Facebooksida se en föraning om dagens konkurs – när en kund frågar om i vilka butiker man egentligen kan hitta företagets buljong ges svaret: "Kom till Upplandsgatan 27 och hämta så mycket du vill i morgon förmiddag. Alldeles gratis."

Food Supply har både innan och efter publiceringen av artikeln försökt nå vd Nils Wetterlind för en kommentar utan resultat.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078