23948sdkhjf

Krav kan tänka sig nitrit i charken

Nu skickar man ut regelfrågan på remiss till medlemmar och stora branschaktörer.
Enligt Kravs regler får det i dag inte finnas nitrit eller nitrat i de märkta charkprodukterna, något som ifrågasatts av medlemmar och certifierade företag.

Nitrit tillsätts i charkprodukter för att förhindra botulism, förbättrar hållbarheten och ge en rosa färg. Ämnet tillåts i dag inte av Krav på grund av försiktighetsskäl, då det kan vara skadligt för hälsan.

Regeln har gjort det svårt för Krav-märkta produkter att etablera sig på marknaden, särskilt eftersom EU-ekologiska charkprodukter bara behöver halvera mängden nitrit jämfört med konventionella produkter.

Samtidigt innebär det att en charkprodukt skapad under EUs regelverk innehållande Krav-märkt råvara inte får Krav-märkas, vilket i sin tur innebär förlorad förtjänst för grisföretagaren.

Därför undersöker Krav nu om regeln ska omprövas – frågan skickas på remiss till en lång rad aktörer för att få in så många synpunkter som möjligt. Frågan gäller tillsatserna natriumnitrit, kaliumnitrat och natriumaskorbat, och man föreslår att halterna av natriumnitrit och kaliumnitrat ska vara samma som i EU-förordningen för ekologisk produktion, vilket är ungefär hälften av vad som används i konventionella charkprodukter.

Efter svarens deadline den 3 maj kommer Kravs styrelse att gå igenom svaren och sedan fatta beslut i frågan. Om man bestämmer sig för en regelförändring kommer den att börja gälla från och med 1 januari 2018.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.314