23948sdkhjf

Varning för västkustmusslor

Livsmedelsverket och länsstyrelsen i Västra Götaland varnar för livsfarliga alger i blåmusslor.
Ankomsten av våren innebär att många plockar blåmusslor längs västkusten eftersom de vid denna tid är som bäst – men nu varnar Livsmedelsverket och Länsstyrelsen i Västra Götaland för musslorna på grund av för högt innehåll av farliga alger, skriver GT.

– I år har vi extremt höga halter av en alg som producerar ett nervtoxin för tillfället. Därför ska man vara försiktig, för det här giftet kan ansamlas i musslor, säger Anna Dimming, marin naturvetare vid länsstyrelsen, till P4 Väst.

Varningen gäller för hela västkusten och kan också gälla andra sorters musslor och ostron. Det rör sig inte bara om vilda musslor, utan även odlade musslor.

Algen kan producera en typ av nervgift som är såpass farligt att man väljer att gå ut med en varning. Det har rapporterats om dödsfall i andra länder, men hittills finns det inga kända dödsfall i Sverige.

På sin hemsida skriver länsstyrelsen i Västra Götaland att man bör uppsöka läkare om man skulle "känna stickningar och domningar - antingen runt munnen eller i fingrar och tår" efter att ha ätit musslor.

En av anledningarna till den höga förekomsten av algerna kan vara en högre temperatur i vattnet.

– Man vet inte varför det här har skett. Jag har varit i kontakt med experter, bland annat på SMHI, och man tror det kan bero på att vattnen blivit varmare. Att det handlar om en klimatpåverkan. Men vi får fortsätta utreda detta och kommer att ta nya prover, säger Anna Dimming till GT.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078