23948sdkhjf

Nya Bjuvföretaget vill ta över Findus anläggning

Cirkulär livsmedelsproduktion står på agendan när Foodhills och Bjuvs kommun ska samarbeta i Findus gamla fabrik.
När nybildade livsmedelsföretaget Foodhills AB i mars meddelade att man skulle etablera sig i Bjuv sa man att Findus gamla anläggning antagligen var för stor för deras verksamhet.

När man på torsdag skriver en avsiktsförklaring med Bjuvs kommun är det med målet att tillsammans skapa ett centrum för cirkulär livsmedelsproduktion i den tidigare Findusfabriken, skriver näringslivssajten 8 till 5.

Än vill inte Foodhills eller kommunen berätta om hur stor del av anläggningen man tar över eller vilken produktion man ska rikta in sig på, utan väntar med det till torsdagens presskonferens.

När Foodhills först presenterade sina planer sades det att man bland annat skulle producera frysta livsmedel, där vegetabiliska protein var en av produkterna.

Enligt Lennart Svensson, regional samordnare på Region Skåne, kan man se samarbetet som en fortsättning på innovations- och utvecklingsprojektet Food valley of Bjuv som Findus var med och initierade. I den nya satsningen tror han att Foodhills kommer att ta en värdroll, som tar in andra aktörer för att ha verksamhet i området.

– Vi har uppfattat som att Foodhills och aktörerna samlas kring det som Findus och kommunen jobbat med i flera år, säger Lennart Svensson till 8 till 5.

Bakom satsningen på Foodhills står bland annat Backahill, vars vd Anders Nelson sitter i det nybildade bolagets styrelse. Backahill ägs i sin tur av Peabs grundare Erik Paulsson, som enligt en lista från Veckans Affärer är Sveriges 34:e rikaste person med en förmögenhet på cirka sju miljarder kronor.

Ett tidigare företag i området som sysslade med just cirkulär produktion var Vegafish, som inte hann nå en fullskalig produktion innan man gick i konkurs i februari.

Där var tanken att odla jätteräkor, utfodrade med restavfall från ärtproduktionen, i inomhusbassänger uppvärmda av fabrikens restvärme. Samtidigt skulle bottenslammet från bassängerna användes som gödsel på ärtåkrarna och på så sätt skapa ett kretslopp.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078