23948sdkhjf

Nu inför Hemköp pant på påsen

Med ett nytt pilotprojekt blir Hemköp första dagligvarukedjan att erbjuda pengar tillbaka för plastpåsar.
I ett nytt grepp för att öka återvinningen inför Hemköp pant på plastpåsar – nu kan kunderna få 1 krona per återlämnad påse. Pantprojektet tar sin början i en pilotbutik vid Torsplan i Stockholm.

– Vi ser det här som en naturlig utveckling av att vi på Hemköp alltid har strävat efter att att ta ansvar för miljön på ett inspirerande sätt. Faller det här väl ut rullar vi ut pant på plastpåsar till fler av våra butiker, säger Thomas Gäreskog, vd på Hemköp, i ett pressmeddelande.

Projektet grundar sig i ett EU-beslut från 2015 som syftade till att minska användningen av tunna plastbärkassar. I linje med detta har Naturvårdsverket att upp ett svenskt mål, där vi ska använda mindre än 90 kassar per person och år innan 2019 års slut och mindre än 40 påsar till 2025.

Kunden köper en plastpåse från Hemköp och använder den så mycket den vill. Därefter kan påsen pantas i kassan, varpå 1 krona dras av på köpet. Plasten som samlas in ska användas till nya påsar.

Samtidigt höjer Hemköp priset på plastkassar med 50 öre, och för varje påse som säljs i pilotprojektet men inte pantas ger kedjan 50 öre till organisationen Städa Sverige.

I december 2016 blev företaget Panta påsen i samarbete med kedjan Teknikmagasinet de första att införa konceptet i Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094